Прејди на содржината

Лаокоон

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Лаокоон и синовите“, скулптура во Музејот на Ватикан.

Лаокоон (старогрчки: Λαοκοων = „оној кој добро воочува) — лик од старогрчката митологија, свештеник и пророк во Троја, син на Антенор. Заедно со Касандра, тој ги предупредил Тројанците дека во коњот што го оставиле Грците на плажата се кријат грчки војници и дека треба да биде уништен.[1]

  1. „Registar imena i reči s objašnjenjima“ во: Krista Volf, Kasandra. Sarajevo: Svjetlost, 1987, стр. 168.