Прејди на содржината

Лакуна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прва страна од Бернеров Кодекс со лакуна кај Римјани 1:1-4

Лакуна во текстологијата е поим кој ја означува секоја празнина во текстот (најчесто во стари или текстови во ракопис), настаната како последица на некое механичко оштетување, свесна интервенција или по грешка на препишувачот.