Лажен адмирал

Од Википедија — слободната енциклопедија

Vanessa cardui е најраспространета од сите видови пеперутки . Вообичаено се нарекува лажен адмирал,[1][2] или порано во Северна Америка космополит.[3][4]

Опис[уреди | уреди извор]

Крлушки на крилја.

Машко и женско. Горна страна. Земјена црвеникаво-охрена боја, базалните области маслинесто-окерно-кафеави; црни, наизменични со бели, Forewing со надворешно-коса црна скршена лента со неправилна форма која преминува од средината на клетката до дискот над субмедијалната вена; апикалната област од крајот на клетката и надворешната граница исто така црни; пред врвот е кратка бела надворешно-коса лента и заоблен ред од четири тркалезни точки, а втората и третата се мали; маргинална бледа лунуларна линија со нејзиниот горен дел најдефиниран и белузлав. Задно крило со црна дамка од крајбрежната вена преку крајот на ќелијата, делумно конфлуентна заоблена дискална лента, субмаргинален ред на лунули, а потоа маргинален ред на малку скутиформни точки; помеѓу дискалната лента и субмаргиналните лунули има ред од пет кружни црни дамки, кои во некои примери покажуваат блед и темен надворешен прстен. Долната страна. Предниот дел е посветло црвеникаво-охерен, апикалната област и надворешната маргина многу побледи, а врвот е маслинесто окерно-кафеав; дискална неправилна лента како погоре, субапикална бела лента, низа точки и маргинални лунули се разликуваат; основата на крилото и меѓупросторот пред крајот на белата ќелија. Заден крил попречно-мермерен со маслиново окерно-кафеава и попрскана со црни лушпи; вкрстени со базална и дискална синусна белузлава или бледа фасција и пресечена со бели вени; надворешен-дискален ред од пет окули, горниот најмал и обично несовршен, вториот и петтиот најголем, четвртиот со црн центар прошаран со сино и прстен со жолто, а вториот и петтиот исто така со надворешен црн прстен; субмаргинални лунули пурпуресцентно-сива боја, граничи со белузлава фасција; надворешната маргина окер. Тело маслиново окерно-кафеаво, абдомен со окерни ленти; палпи црно горе, бела одоздола; телото под и нозете сиво-бели; антени црни горе, врвот и под црвеникаво.

- Фредерик Мур, Лепидоптера Индика. Vol. IV [5]

Застапеност[уреди | уреди извор]

V. cardui е една од најраспространетите од сите пеперутки, која се наоѓа на секој континент освен на Антарктикот и Јужна Америка .[1][2][5] Во Австралија, V. cardui има ограничен опсег околу островот Бунбери, Фримантл и Ротнест . Сепак, нејзината блиска роднина, австралискиот лажен адмирал (В. Кершави, понекогаш се смета за подвид) се протега на половина од континентот. Други тесно поврзани видови се Американскиот вид Лажен адмирал (V. virginiensis) и лажниот адмирал од Западниот брег (V. annabella).

Миграција[уреди | уреди извор]

Пролетната миграција на Ванеса Кардуи помеѓу Северна Африка и Европа

V. cardui се јавува во која било умерена зона, вклучувајќи ги и планините во тропските предели. Видот живее само во потоплите области, но мигрира во пролет, а понекогаш повторно во есен. Мигрира од Северна Африка и Медитеранот во Британија и Европа во мај и јуни,[6] и од сливот на Црвеното Море, преку Израел и Кипар, во Турција во март и април.[7][8] Повремената есенска миграција направена од V. cardui е веројатно за проверка на промените на ресурсите; се состои од кружен пат од Европа до Африка.[9]

Со децении, натуралистите дебатираа дали потомците на овие имигранти некогаш се враќаат на југ.[10] Истражувањата покажуваат дека британските насликани дами навистина преземаат есенска миграција, правејќи 14 500 километри кружно патување од тропска Африка до Арктичкиот круг во низа чекори до шест последователни генерации.[10] Единицата за радарска ентомологија во истражувачката станица Ротамстед обезбеди докази дека есенските миграции се случуваат на голема надморска височина, што објаснува зошто овие миграции ретко посведочени.[10] Во последниве години, благодарение на активноста на научниот граѓански проект The Worldwide Painted Lady Migration, предводен од Институтот за еволутивна биологија со седиште во Барселона( каталонски : Institut de Biologia Evolutiva ),[11] почна да се открива огромниот опсег на миграција. На пример, некои пеперутки мигрирале од Исланд во пустината Сахара, па дури и подалеку на југ.[8]

V. cardui е познат по своето изразито миграциско однесување. Во Калифорнија, тие обично се гледаат како летаат од север кон северозапад. Се чини дека овие миграции се делумно иницирани од обилните зимски дождови во пустината каде врнежите го контролираат растот на растенијата со храна од ларви.[12] Во март 2019 година, откако обилните дождови создадоа изобилство на вегетација во пустините, во Јужна Калифорнија се видоа милиони од овие пеперутки како мигрираат низ државата.[13]

Слично на тоа, пообилниот дожд од вообичаеното во текот на зимата 2018-2019 година се чини дека беше причина за извонредно големата миграција забележана во Израел на крајот на март, проценета на милијарда индивидуални пеперутки.[14] Миграција на овие пеперутки се многу непредвидливи и тие не мигрираат секоја година.[15] Некои докази сугерираат дека глобалните климатски настани, како што е Ел Нињо, може да влијаат на миграциското однесување на обоените дами пеперутки, предизвикувајќи миграции од големи размери.[16] Првиот забележлив бран на миграција во источна Украина беше забележан од 20-29 април 2019 година. Од 15 мај, бројот почна да расте и беше можно да се набљудуваат стотици од овој вид во регионот Харков во Украина, вклучително и на градските улици на Харков.[17]

Врз основа на експериментални податоци, шемата за миграција на лажниот адмирал во северна Европа очигледно не следи строг правец северозапад. Опсегот на наслови сугерира дека пеперутките кои мигрираат може да ги приспособат нивните модели на миграција како одговор на локалните топографски одлики и временските услови, како што се обрасците на силниот ветер. Лабораториски одгледани лажни адмирали пеперутки од есенската генерација можеа да разликуваат јужна ориентација за повратен миграциски пат. Според истата лабораториска студија, кога пеперутките биле изолирани од сонцето, тие не биле во можност да се ориентираат во одредена насока, наспроти оние кои имале пристап до сонцето. Ова сугерира дека V. cardui бара директен поглед на небото, што подразбира употреба на соларен компас за да се ориентира неговата миграциска насока и да се одржи права патека на летот.[18]

Однесување при парење во однос на миграцијата[уреди | уреди извор]

V. cardui прикажува уникатен систем на континуирано парење, во текот на сите сезони, вклучително и зимата. Ова може да се припише на неговите миграциски обрасци, со што значително влијае на неговото однесување на парење. За време на европските миграции, пеперутките веднаш почнуваат да се парат и да несат јајца по пристигнувањето во Медитеранот на пролет, почнувајќи од крајот на мај.[19] Во Соединетите Држави, пеперутките лажен адмирал кои мигрираат кон север доживуваат лоши услови за парење, а многу пеперутки имаат ограничени можности за размножување.[20] „Локалната возрасна генерација“ се развива во ова време, приближно од средината на мај до почетокот на јуни во врска со прогресијата на пеперутките во текот на нивниот лет.[19]

За време на миграцискиот процес, овие пеперутки лажни адмирали почнуваат да се размножуваат и целосно се размножуваат во текот на нивната миграција.[21] Научниците не беа во можност да најдат докази за нивното презимување ; тоа може да биде затоа што тие мигрираат на потопли локации за да преживеат и да се размножуваат.[20] Женките на лажниот адмирал може привремено да го прекинат својот лет кога се „подготвени за положување на јајцата;[22] ова им овозможува можност постојано да се репродуцираат во текот на нивните миграции. Бидејќи овие пеперутки постојано мигрираат, се смета дека машките пеперутки немаат постојана територија. Наместо да бараат територија за парење со женките и да развијат еволутивно однесување за одбрана на оваа територија, се чини дека пеперутките кои се парат воспоставуваат одредено „време и место“ на одредени локации за кои сметаат дека се погодни за репродукција. Поконкретно, тие лоцираат одредени седници, врвови на ридови, рабови на шумски ливади или други знаменитости каде што ќе останат додека, веројатно, женката не пристигне да се парат.

Подеднакво важна за репродукцијата на насликани дами пеперутки е изложбата на машките полигиносно парење, во која тие често се парат со повеќе од една женка.[23] Ова е важно за пеперутката лажен адмирал бидејќи придобивките може да ги надминат трошоците за полигинија [24] бидејќи не се користи трајно место за размножување. По парењето, кое обично се случува во попладневните часови, женките лажен адмирал снесуваат јајца едно по едно на нивните посакувани места за размножување. Разновидноста на локациите на еклозија на крајот го диктира однесувањето на мажјакот лажаен адмирал.[25]

Забележано е дека женките лажен адмирал имаат релативно „висок биотички потенцијал“, што значи дека секоја од нив произведува голем број потомци. Овој вечен прилив на репродукција можеби е причина зошто овие пеперутки толку успешно се размножуваат. Еден интересен аспект што го забележале научниците е дека овие пеперутки сакаат да летаат кон дождот. Понатамошни студии сугерираат дека големите количини на врнежи може некако „да активираат повеќе јајца или да поттикнат подобар развој на ларвите“.[26] Населените локации почнуваат да забележуваат голем прилив на нови генерации на пеперутки лажен адмирал во есен, особено во септември и октомври. Нивниот репродуктивен успех опаѓа релативно во текот на зимата, првенствено до ноември.[19] Сепак, тие сè уште продолжуваат да се репродуцираат - аспект на однесувањето на пеперутките што е сосема уникатен. Научниците претпоставуваат дека овие обемни миграциски обрасци им помагаат на обоените дами пеперутки да најдат соодветни услови за размножување, со што нудат можна причина зошто овие пеперутки постојано се парат.

Положување на јајца[уреди | уреди извор]

Возрасните пеперутки се хранат со цветен нектар и медлика од вошка.[27] Женките полагаат јајца на растенијата со нектар веднаш достапен за возрасните, дури и ако тоа води до висока смртност на ларвите. Овој недостаток на дискриминација покажува дека тие не ги земаат предвид испарливите хемикалии ослободени од потенцијалните растенија-домаќини кога бараат избори за полагање на јајца.[28]

Достапноста на ресурси за возрасни диктира претпочитање за одредени области на цвеќе. Цветовите со повеќе достапен нектар резултираат со поголем број на јајца депонирани на растенијата. Ова ја зајакнува идејата дека обоената дама пеперутка не ги дискриминира растенијата домаќини и избира главно врз основа на достапноста на извори на храна за возрасни дури и ако ја зголемува стапката на смртност на потомството. Податоците, исто така, укажуваат на тоа дека обоената дама пеперутка го фаворизира квантитетот на потомството пред квалитетот.[29]

Сетило за вид[уреди | уреди извор]

Овие пеперутки имаат визуелен систем кој наликува на пчела. Возрасните очи V. cardui содржат ултравиолетови, сини и зелени фоторецептори.[30] За разлика од другите пеперутки, како што се пеперутките монарх или црвените поштари, на лажниот адмирал им недостасуваат црвени рецептори, што значи дека тие не се чувствителни на црвено светло.[31] Студиите за однесување на сродниот вид, Vanessa atalanta, покажаа дека V. atalanta не може да разликува жолта светлина од портокалова светлина или портокалова светлина од црвена светлина.[32]

Однесување и територија за оградување[уреди | уреди извор]

Забележано е дека групи од две до осум насликани дами пеперутки летаат во круг една околу друга околу една до пет секунди пред да се разделат, симболизирајќи го додворувањето. Групите на пеперутки обично нема да летаат повеќе од 4,5 m оддалечен од почетната точка.[33] За да ги воспостават и одбранат своите територии, возрасните мажјаци се спуштаат доцна попладне во области каде што најверојатно ќе се појават женки.[34] Откако мажјакот ќе забележи женка од истиот вид, тој почнува да ја потера. Ако странската пеперутка е мажјак, оригиналниот мажјак ќе потера, летајќи вертикално неколку стапки пред да се врати на своето место.[35]

V. cardui воспоставува територии во областите заштитени со жива ограда.[36] Ванеса кардуи имаат тенденција да населуваат сончеви, светло осветлени, отворени средини и честопати ги привлекуваат отворени области со цвеќиња и детелини.[34] Возрасните поминуваат време во мали вдлабнатини во земјата во облачните денови.[36]

Растенија домаќини[уреди | уреди извор]

Ларвите се хранат со видовите Asteraceae, вклучувајќи ги Cirsium, Carduus, Centaurea, Arctium, Onopordum, Helianthus и Artemisia .[5][37]

Насликаната госпоѓа користи преку 300 снимени растенија домаќини според базата на податоци HOSTS.[38]

Одбранбени механизми[уреди | уреди извор]

Главните одбранбени механизми на пеперутките лажен адмирал го вклучуваат летот и камуфлажа. Гасениците се кријат во мали свилени гнезда на врвот на лисјата од нивните главни грабливци кои вклучуваат оси, пајаци, мравки и птици.[34]

Човечка интеракција[уреди | уреди извор]

Ванеса кардуи и други видови Лажен адмирал се одгледуваат во училиштата за образовни цели и се користат за ослободување на пеперутки во конак, меморијални настани и свадби.[39]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Varshney, R.K.; Smetacek, Peter (2015). A Synoptic Catalogue of the Butterflies of India. New Delhi: Butterfly Research Centre, Bhimtal & Indinov Publishing. стр. 219. doi:10.13140/RG.2.1.3966.2164. ISBN 978-81-929826-4-9.
 2. 2,0 2,1 Savela, Markku. Vanessa cardui (Linnaeus, 1758)“. Lepidoptera and Some Other Life Forms. Посетено на July 3, 2018.
 3. Public Domain One or more of the preceding sentences, кој е во јавна сопственост: Bingham, Charles Thomas (1905). Fauna of British India. Butterflies Vol. 1. стр. 365–366.
 4. Public Domain One or more of the preceding sentences, кој е во јавна сопственост: Moore, Frederic (1899–1900). Lepidoptera Indica. Vol. IV. London: Lovell Reeve and Co. стр. 105–107.
 5. 5,0 5,1 „Painted Lady“. A-Z of Butterflies. Butterfly Conservation. Архивирано од изворникот на 22 October 2012. Посетено на 22 October 2012.
 6. Kuczkowski, Sławek (2009-05-27). „Afrykańska Rusałka osetnik (Vanessa cardui) zalewa Europę“. Motyle.info - Portal Lepidopterologiczny (полски). Посетено на 2019-04-24.
 7. ארליכמן, ארז (2014-04-02). „הרימו ראש: מיליוני פרפרים נודדים מעל ישראל“. ynet. Посетено на 2019-04-24.
 8. 8,0 8,1 רינת, צפריר (2019-03-21). „הפרפרים נעים בכמויות: מסע הנדידה של מיליוני נמפיות חורשף הגיע לישראל“. Haaretz. Посетено на 2019-04-24.
 9. Puig‐Montserrat, X., Izquierdo, R., Ubach, A., & Arrizabalaga, A. (2017, July 20).
 10. 10,0 10,1 10,2 „Butterfly Conservation: Secrets of Painted Lady migration unveiled“. BirdGuides Ltd. Посетено на 22 October 2012.
 11. „The worldwide painted lady migration project“. Посетено на 2019-04-24.
 12. Orsak, L.J. (1977).
 13. Netburn, Deborah (March 12, 2019). „In the middle of a butterfly crisis, California sees a burst of painted ladies“. Los Angeles Times. Посетено на 2019-03-20.
 14. „בוא אליי פרפר נחמד: גל חריג של פרפרים ברחבי הארץ“. mako. 2019-03-21. Посетено на 2019-04-24.
 15. Larsen, T.B. 1984.
 16. Tilden, J.W. (1962).
 17. Annual report of the Department of Science and nature monitoring, National nature park "Gomil`shans`ky Lisy" (Ukraine, Kharkiv region). 2018 and 2019 years.
 18. Nesbit, R.L., J.K. Hill, I.P. Woiwod, D. Sivell, K.J. Bensusan, and J.W. Chapman (2009).
 19. 19,0 19,1 19,2 Stefanescu, C., Páramo, F., Åkesson, S., Alarcón, M., Ávila, A., Brereton, T., Carnicer, J., Cassar, L. F., Fox, R., Heliölä, J., Hill, J. K., Hirneisen, N., Kjellén, N., Kühn, E., Kuussaari, M., Leskinen, M., Liechti, F., Musche, M., Regan, E. C., Reynolds, D. R., Roy, D. B., Ryrholm, N., Schmaljohann, H., Settele, J., Thomas, C. D., van Swaay, C. and Chapman, J. W. (2012), Multi-generational long-distance migration of insects: studying the painted lady butterfly in the Western Palaearctic.
 20. 20,0 20,1 Shapiro, Art. Vanessa cardui. Art Shapiro's Butterfly Site. Information Center for the Environment (ICE). Архивирано од изворникот на 2013-09-27. Посетено на 25 September 2013.
 21. Vandenbosch, R. (2003), Fluctuations of Vanessa cardui butterfly abundance with El Niño and Pacific Decadal Oscillation climatic variables.
 22. Tilden, J. W. (1962).
 23. Harris, Marie. Vanessa cardui. Animal Diversity Web. University of Michigan Museum of Zoology. Посетено на 25 September 2013.
 24. Davies, N., Krebs, J., & West, S. (2012).
 25. Rutowski, Ronald L. (1991).
 26. Abbott, Charles H. (1951).
 27. Scott, J. A. 1986.
 28. O'Neill, Bridget F., Arthur R. Zangerl, Evan H. Delucia, and May R. Berenbaum.
 29. Janz, Niklas.
 30. Briscoe, Adriana D.; Bernard, Gary D.; Szeto, Allan S.; Nagy, Lisa M.; White, Richard H. (2003). „Not all butterfly eyes are created equal: Rhodopsin absorption spectra, molecular identification, and localization of ultraviolet-, blue-, and green-sensitive rhodopsin-encoding mRNAs in the retina of Vanessa cardui“. Journal of Comparative Neurology (англиски). 458 (4): 334–349. doi:10.1002/cne.10582. ISSN 1096-9861. PMID 12619069.
 31. Bernard, Gary D.; Briscoe, Adriana D. (2005-02-15). „Eyeshine and spectral tuning of long wavelength-sensitive rhodopsins: no evidence for red-sensitive photoreceptors among five Nymphalini butterfly species“. Journal of Experimental Biology (англиски). 208 (4): 687–696. doi:10.1242/jeb.01453. ISSN 0022-0949. PMID 15695761.
 32. Briscoe, Adriana D.; Sison-Mangus, Marilou P.; Kelber, Almut; Zaccardi, Guillermo (2006-05-15). „Color discrimination in the red range with only one long-wavelength sensitive opsin“. Journal of Experimental Biology (англиски). 209 (10): 1944–1955. doi:10.1242/jeb.02207. ISSN 0022-0949. PMID 16651559.
 33. Hardesty, Richard.
 34. 34,0 34,1 34,2 Harris, M. 1999.
 35. "Behaviors to Watch."
 36. 36,0 36,1 Hoskins, Adrian.
 37. Vanessa cardui, Butterflies of Canada
 38. Vanessa cardui. HOSTS - a Database of the World's Lepidopteran Hostplants. The Natural History Museum. Посетено на 22 October 2012.
 39. „Live butterfly release for special events“. Cloverlawn Butterflies Farm. Посетено на 15 January 2016.

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

 • Болотов ВО 2012 ГОДИНА. Фауната и екологијата на пеперутките (Lepidoptera, Rhopalocera) на полуостровот Канин и островот Колгуев. - Ентомолошки преглед 92 (3): 296–304. DOI 10.1134/S0013873812030062
 • Болотов ВО 2004 ГОДИНА. Долгорочни промени во фауната на дневните лепидоптерани (Лепидоптера, Диурна) во подзоната на северната тајга на западната руска рамнина. Руски весник за екологија 35 (2): 117-123. DOI 10.1023/B:RUSE.0000018937.44836.c6

Надворешни врски[уреди | уреди извор]