Кросфит

Од Википедија — слободната енциклопедија
CrossFit, Inc.
ДејностFitness, sports
ОснованоSanta Cruz, California, United States (2000 (2000))
Седиште
Santa Cruz, California
Опслужувани подрачја
Worldwide
Клучни личности
Dave Castro (CEO)
Мреж. местоcrossfit.com
Жена што прави повлекување на шипка

CrossFit е брендиран фитнес режим создаден од Greg Glassman. Тоа е регистриран заштитен знак на CrossFit, Inc., кој е основан од Glassman и Лорен enенаи во 2000 година.

Кросфит — одредени физички вежби,филозофија и конкурентен фитнес спорт, инкорпорирање на елементи на интервал на обука со висок интензитет, олимписки тегови, plyometrics, powerlifting, гимнастика, girevoy спорт, пластика, водач, како и други вежби.[1] Тоа го практикуваат членови на илјадници придружни спортски сали,[2] околу половина се наоѓаат во Соединетите држави,[3] и од лица кои завршуваат дневни вежби.

CrossFit е критикуван затоа што наводно предизвикувал луѓе да страдаат од непотребни повреди [11] и напорна рабдомиолиза, можна опасност по животот на мускулите од екстремен напор. [12] [13] [14]

Историја[уреди | уреди извор]

Грег Стакман и Лорен enенаи го основаа CrossFit, Inc. во 2000 година. Компанијата беше замислена неколку години порано, во 1996 година, како Крос-фит. Првичната вежбалница CrossFit е во Санта Круз, Калифорнија, а првата поврзана салата беше CrossFit North во Сиетл, Вашингтон; имало 13 до 2005 година, а во 2016 година имало повеќе од 13.000. Тренери поврзани со CrossFit вклучуваат Луи Симонс, Johnон Велбурн и Боб Харпер.

Glassman доби целосна контрола врз компанијата по разводот со enенаи, кој се обиде да го продаде својот удел во компанијата на странска забава по решението за развод, но Glassman го купи со заем од 16 милиони долари од Самит партнери.

Преглед[уреди | уреди извор]

Американски замавник на kettlebell

CrossFit е јачина, климатизација и целокупната фитнес програма која се состои главно од мешавина на аеробни вежби, калистенија (вежби за телесна тежина) и Олимписко кревање тегови. CrossFit, Inc. ја опишува својата програма за јачина и климатизација како „постојано разновидни функционални движења извршени со голем интензитет низ широко време и модални домени“, CrossFit има за цел да развие фитнес во она што компанијата смета дека е десет компоненти на физичката кондиција: кардиоваскуларни / респираторни издржливост, издржливост, сила, флексибилност, моќ, брзина, координација, агилност, рамнотежа, точност.

Часови часови во придружни спортски сали, или „кутии“, обично вклучуваат загревање, сегмент за развој на вештина, „тренинг на денот“ со висок интензитет (или WOD) и период на поединечно или групно истегнување. Некои спортски сали, исто така, често имаат движење фокусирано на силата пред WOD. Перформансите на секоја WOD често се оценуваат и / или рангираат за да се поттикне конкуренцијата и да се следи поединечниот напредок. Некои филијали нудат дополнителни часови, како олимписко кревање тегови, кои не се во центарот на WOD.

Спортски сали CrossFit користат опрема од повеќе дисциплини, вклучително и мрена, глувци, гимнастички прстени, искачувања со јажиња, шипки за влечење, скокови јажиња, котлигли, топки за лекови, пуло кутии,[4] ленти за отпор, машини за веслање и разни душеци. CrossFit е фокусиран на „постојано разновидно, високоинтензивно, функционално движење “,[5] цртање на категории и вежби, како што се калишни,[6] кревање тегови во олимписки стил, вежбање во електрична енергија, настани од типот на строгмен, плиометрија, вежби за телесна тежина, затворен простор веслање, аеробни вежби, трчање и пливање .[7]

Програмирањето CrossFit е децентрализирано, но нејзината општа методологија ја користат илјадници приватни придружни спортски сали, противпожарни оддели, агенции за спроведување на законот и воени организации, вклучувајќи ги и животните стражари на Кралската данска,[8][9][10][11] како како и од некои американски и канадски наставници за физичко образование во средно училиште, средни училишта и колеџ спортски тимови и Мајами Марлинс .[12][13][14]

А статистичката анализа од 2014 година покажа дека 50% од учесниците во CrossFit биле машки и 50% жени.[15] Растечкиот интерес на КросФит на меѓународен план, создаде широк во олимпискиот интерес за кревање тегови во Соединетите држави.[16][17]

Бизнис модел[уреди | уреди извор]

CrossFit, Inc. го лиценцира името CrossFit на спортски сали за годишна претплата и ги овластува обучувачите.[18] Покрај стандардните дводневни [19] „Курсеви за обучувачи на ниво 1“,[20] специјализирани семинари вклучуваат гимнастика, олимписко кревање тегови, вежбање на електрична енергија, силен човек, трчање и издржливост, веслање, котлети, подвижност и закрепнување, CrossFit Kids, CrossFit Football и самоодбрана и впечатлива.  

Други специјализирани адаптации вклучуваат програми за бремени жени, постари лица и кандидати за воени специјални операции.[21] Филијали развиваат свои сопствени програмирање, цени и наставни методи. Многу спортисти и тренери се гледаат себеси како дел од контрастрантското, бунтовно движење кое ја доведува во прашање конвенционалната фитнес мудрост.[22] Покрај изведување на пропишани вежби, тие ги следат препораките за исхрана на CrossFit, усвојувајќи палео и / или зона диета.[23]

CrossFit го користи Интернет-моделот со виртуелна заедница .[24][25] Компанијата вели дека овој децентрализиран пристап споделува некои вообичаени одлики со софтверски проекти со отворен извор и им овозможува на најдобрите практики да произлезат од најразлични пристапи, спор што го оспоруваат некои конкуренти и поранешни здруженија.

Од 2019 , there are over 15,000 CrossFit affiliates in over 150 countries.[26]

CrossFit игри[уреди | уреди извор]

„CrossFit Games“, во режија на Дејв Кастро, се одржуваат секое лето од 2007 година. Спортистите на Игрите се натпреваруваат на вежбање за кое учат само неколку часа претходно, понекогаш вклучително и елементи за изненадување кои не се дел од типичниот режим CrossFit. Минатото примери се груба вода плива а, софтбол фрли, и pegboard искачување.[27]

Игрите се стилизирани како место за одредување на „Фитнесот на Земјата“, каде конкурентите треба да бидат „подготвени за ништо“.[28]

Во 2011 година, Игрите усвоија формат на квалификации преку Интернет, олеснувајќи го учеството на спортистите ширум светот. За време на петнеделниот „CrossFit Open“ секоја недела се објавува една нова тренинг. Спортистите имаат неколку дена да го завршат тренингот и да ги достават своите резултати на Интернет, со видео или валидација од филијалата на CrossFit. Бидејќи Отворениот е достапен на кое било ниво на спортист, многу филијали го охрабруваат учеството на членовите и бројот на учесници во светот може да биде во стотици илјади.[29]

Од 2011–18 2011 година, врвните изведувачи на CrossFit Open за поединци и тимови од секој регион напредуваат кон регионалните настани, што се одржуваат во текот на следните два месеци низ целиот свет. Секој регионален настан квалификува одреден број на врвни финалисти што ќе ги испрати на Игрите. Игрите вклучуваат поделби за поединци од секој пол, ко-редактирани тимови и голем број на мајстори и тинејџерски групи.[30]

Од 2019 година, регионалните играчи се прекинати и поединечните спортисти се квалификуваат со тоа што или да бидат национален шампион на Опен, завршувајќи во првите 20 низ целиот свет на Опен, освојувајќи настан санкциониран со CrossFit, или со покана.[31]

Сертификати[уреди | уреди извор]

Постојат четири нивоа на сертификација на тренери CrossFit. За да отворите салата поврзана со CrossFit, потребно е само тренер да биде овластен за едно ниво.[32]

Ниво еден (CF-L1) е ниво на воведување, каде што учесниците посетуваат групна класа за викенди, разговараат за основната методологија и основите на CrossFit и учат како да одржуваат свои часови. Тие ги надминуваат техниките и како да ги прилагодат за оние што не можат да ги изведат. По завршувањето на курсот за обука на ниво 1, треба да се биде уверен во спроведување на час, тренингот за размери соодветно за спортистите и држење на CrossFit според неговите стандарди.[33]

На второ ниво, обуката е подлабоко во механиката на движењата и како да се биде водач и да комуницира со другите студенти. Во курсот Ниво два, учесниците учат за атлетскиот капацитет и се оценуваат како тренер во групи.[34]

За да се заработи сертификат од Ниво Три, тренерот мора да заврши 1.500 часа активно тренирање за фитнес и да стане сертифициран за CPR. За да заработи сертификат Ниво на четврто ниво, највисоко ниво што го признава CrossFit, Inc., тренерот мора да запише неколку години како Ниво на три и да положи тест.[35]

Критика[уреди | уреди извор]

Повреда[уреди | уреди извор]

Ризикот од повреда поврзана со обука на CrossFit е контроверзно прашање, бидејќи популарноста на програмата започна да се искачува во раните 2000-ти.[36] Критичарите го обвинија CrossFit, Inc. за користење опасни движења и несоодветни нивоа на интензитет и дозволуваат недоквалификувани поединци да станат обучувачи CrossFit.[37][38][39][40]

Како одговор на овие критики, CrossFit, Inc. тврди, „CrossFit е релативно безбеден дури и кога се изведува со лоша техника, но е побезбеден и поефикасен кога се изведува со добра техника“.[41] CrossFit, Inc. исто така тврди дека ризикот од повреда може да се намали со соодветно скалирање и менување на тренингот, концепт што се изучува на своето мрежно место и на курсот за обучувачи CrossFit Ниво 1.[42][43]

CrossFit ја поддржува оваа позиција повикувајќи се на три академски истражувања на учесниците во CrossFit. Овие истражувања пресметале стапки на повреди помеѓу 2,4 и 3,1 повреди на 1000 часови обука, за кои CrossFit тврдат дека се во согласност со или под стапките на повреди што се наоѓаат во „генералниот тренинг за фитнес“.[44]

Студијата објавена во theурналот за истражување на јачина и кондиционирање под наслов „Обука за моќ со висок интензитет заснована на кросфит ја подобрува максималната аеробна кондиција и составот на телото“, следеше 54 учесници за 10 недели обука на CrossFit. Студијата рече дека „... забележителен процент од нашите субјекти (16%) не ја завршија програмата за обука и се вратија за последователно тестирање“. Авторите рекоа „Ова може да го доведе во прашање односот ризик-корист за вакви екстремни програми за обука. . . ” [45]

Судска постапка од Крос Фит, АД против НСАА[уреди | уреди извор]

Во 2014 година, CrossFit, Inc. поднесе тужба против Националното здружение за јакост и кондиционирање (NSCA) за објавување на оваа студија, тврдејќи дека податоците се лажни и „наменети да ги исплашат учесниците подалеку од CrossFit“.[46]

NSCA ги негира наводите на CrossFit, Inc.[46] но издаде ератум потврдувајќи дека податоците за повредата не биле точни.[47]

Во септември 2016 година, Окружниот суд донесе пресуда во корист на тврдењата на CrossFit Inc. дека податоците за повредата се утврдени дека се лажни, но не дека NSCA била комерцијална мотивирана или дека објавувањето на студијата било клевета, бидејќи NSCA веќе не стоела зад студијата.[48]

Во февруари 2017 година, CrossFit поднесе санкции против NSCA, откако еден од сведоците на NSCA призна дека фалсификувал изјави за време на депонирањето.[49] Во мај 2017 година, Судот издаде 17 санкции против НСАА, во кое пишуваше дека организацијата имала трговски мотив да ги фалсификува податоците, ги објавила лажните податоци свесно да го наруши CrossFit и дека ја завела јавноста со својот неред. На CrossFit му беа доделени 74.000 американски долари легални такси и беше дозволено да продолжи со истрагата за NSCA. Ако анализата на неутралните страни на NSCA опслужувачите се појави натамошно лошо однесување, CrossFit може да поднесе изменета тужба за понатамошно санкционирање и надомест за изгубените приходи.[50]

Во мај 2019 година, CrossFit, Inc. го контактираше Ортопедското списание за спортска медицина со барање за повлекување на друг труд, објавен во списанието претходно тој месец.[51] Весникот наведува дека учесниците во CrossFit „имаат поголема веројатност да бидат повредени и да побараат лекување во споредба со учесниците во традиционалното кревање тегови“, сознание дека CrossFit, Inc. тврди дека се заснова на научни грешки и материјал од повлечени или погрешно застапени студии.[52]

Вежби за рабдомиолиза[уреди | уреди извор]

Односот помеѓу CrossFit и exertional рабдомиолиза е предмет на контроверзии за компанијата. Некои медицински професионалци тврдат дека и методологијата CrossFit и околината што ја создаваат обучувачите на CrossFit ги ставаат спортистите со голем ризик за развој на рабдомиолиза.[53][54][55]

Еден човек успешно ги тужеше своите несертифицирани обучувачи на CrossFit и му беа доделени отштети од 300.000 УСД,[56] откако тој страдаше од рабдомиолиза откако изврши вежба со CrossFit на 11 декември 2005 година, во Светскиот салата „ Манасас“ во Манасас, Вирџинија, под наведените тренери. надзор.[57] CrossFit, Inc. не беше наведена како обвинет во тужбата.

CrossFit, Inc. не се оспорува дека нејзината методологија има потенцијал да предизвика рабдомиолиза.[58] Компанијата наведува дека иксрективната рабдомиолиза може да се најде во широк спектар на популации на спорт и тренинг и тврди дека нејзините критичари ја нарушиле високата свест на CrossFit за рабдомиолиза со висок ризик.[55][59] Еден портпарол на КросФит изјави дека „извештајот на ЕСПН за 53 смртни случаи во американски триатлон од 2007 до 2013 година требаше да го одмори прашањето“.

Од мај 2005 година, CrossFit, Inc. објави неколку написи за рабдомиолиза во CrossFit Journal .[60][61][62][63] Три од написите се вклучени во Прирачникот CrossFit, обезбеден за сите потенцијални обучувачи.[64]

CrossFit, Inc. е исто така критикуван дека имал „кавалиер“ [65] став кон рабдомиолиза со промовирање на лик познат како „Чичко Рабдо“ (цртан филм кловн кој умира во драматичен начин - зависник од машина за дијализа, со своите бубрези и цревата што паѓаат на подот).[61] Како одговор на оваа критика, Грег Гласман изјави „Ние го воведовме (чичко) Рабдо затоа што сме искрени и веруваме дека целосното откривање на ризикот е единствената етичка работа што треба да се направи“.[59]

Контроверзии на друштвените медиуми[уреди | уреди извор]

CrossFit, Inc е различно критикуван и пофален за нејзиниот неправилен пристап кон друштвените медиуми.[66][67][68] Овој пристап вклучува објавување статии и твитови за теми кои не се фитнес (вклучително и политика, филозофија и поезија) [69][70] како и директно интеракција со други корисници на друштвени медиуми и критичари на програмата на компанијата.[71]

На 4 јуни 2014 година, CrossFit постави „пародично видео на нивната Фејсбук страница“ на Исус, во кое се претставени концепти како „Света Троица на вежбање“.[72] Јасмин Хафиз напиша во „Хафингтон пост“ дека некои „гледачи се налутени од непочитувањето на употребата на христијански симбол“, при што еден корисник го прашува „на која планета е комична или охрабрена да се потсмева со нечија вера?“ [73]

Во јуни 2018 година, CrossFit го отпушти својот главен службеник за знаење, Расел Бергер, откако Бергер ја обезличи ЛГБТ заедницата на Твитер . Твитот на Бергер уследи по затворањето на локацијата CrossFit во Индијанаполис, како резултат на реакцијата со која се соочи, откако се откажа од специјалниот тренинг на ЛГБТ гордост месец . Бергер напиша на Твитер „Бидејќи некој што лично верува дека славењето„ гордост “е грев, би сакал лично да го охрабрувам #CrossFitInfiltrate што стоеше покрај нивните убедувања и одбиваше да биде домаќин на тренингот @indypride . Нетрпеливоста на ЛГБТК идеологијата кон какви било алтернативни погледи е ужасна “. Твитот предизвика гневни одговори со кои го осуди Бергер како пропаганда и изврши притисок врз извршниот директор Гилсман за него да биде отпуштен од работа; Бергер прво беше ставен на неплатено отсуство, но подоцна беше отпуштен од Гиксман, кој јавно го осуди Бергер.[74]

Во мај 2019 година, CrossFit ги затвори своите сметки на Facebook и Instagram, кои имаа 3,1 милиони и 2,8 милиони следбеници, соодветно.[75][76] На почетната страница на компанијата, во соопштението се наведува дека CrossFit бил загрижен за приватноста и безбедноста на корисниците во пресрет на „добро познатите јавни поплаки за компанијата за друштвени медиуми што можат негативно да влијаат врз безбедноста и приватноста на нашата глобална заедница CrossFit“. Компанијата, исто така, ја наведе кражбата на интелектуална сопственост и дослухот на Фејсбук со „интересите на индустријата за храна и пијалаци“ како причини за деактивирање на сметките на друштвените медиуми.

На 6 јуни 2020 година, основачот на КросФит Грег Гласман, твитна, „Тоа е: ФЛООД-19“, како одговор на твитот од Институтот за здравствени метрика и евалуација на Универзитетот во Вашингтон, во кој се вели дека „расизмот и дискриминацијата се критични јавни здравствени проблеми кои бараат итен одговор “. Твитот на стакленички беше широко испаничен; многу спортски сали поврзани со CrossFit низ целиот свет реагираа со прекинување на нивната припадност, а Рибок исто така најави дека ќе го прекинат своето здружение.[77] Гилсман исто така беше домаќин на критикуван повик на Зум со сопствениците на вежбалници во Crossfit, каде што ги цитираше теориите на заговор за СОВИД-19 и тврди дека Џорџ Флојд бил убиен како дел од сложено прикривање на фалсификување, неповрзано со расизмот.[78] На 9 јуни 2020 година, Грег Гласман поднесе оставка како извршен директор.[79][80]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. David Corianna (19 September 2019). „CrossFit: Workout, for women, exercises, & training for beginners“. FactDr. Посетено на 30 November 2019.
 2. Friedman, Jon. „Success and the Bull's Eye“. The CrossFit Journal. Посетено на March 16, 2014.
 3. „Official CrossFit Affiliate Gym Locator“. Посетено на February 1, 2015.
 4. Brigham, Lincoln (2006). „Crossfit journal: Plyo Boxes“ (PDF). Crossfit. стр. 4. Посетено на February 17, 2014.
 5. Glassman, Greg. „Understanding Crossfit“. Crossfit. Посетено на April 16, 2014.
 6. „Calisthenics“. www.gravityfitness.co.uk. 29 October 2015. Архивирано од изворникот на 8 October 2016.
 7. Diaz, Raquel (23 May 2017). „Crossfit“. magzter.com (Online). Latin Australian. Посетено на 24 May 2017.
 8. Wallack, Roy M. (2009). Run For Life: The Anti-Aging, Anti-Injury, Super Fitness Plan. Skyhorse Publishing. стр. 65. ISBN 978-1-60239-344-8.
 9. Svan, Jennifer H. (January 13, 2009). „CrossFit Workouts are Rarely Routine“. Military Advantage.
 10. „Welcome to The Royal Life Guards Sports Association“. Royal Danish Life Guards Sports Association. Архивирано од изворникот на 2013-01-15.
 11. Mitchell, Bryan (June 25, 2008). „CrossFit workout craze sweeps the Corps“. Marine Corps Times. Архивирано од изворникот на April 20, 2010.
 12. Sanderlin, Rebekah. „Commando-style workout has cult following“. Fayetteville Observer. Архивирано од изворникот на 2011-07-20.
 13. Rodriguez, Juan C. (March 2, 2010). „Florida Marlins: Cameron Maybin's improved swing/miss numbers encouraging“. South Florida Sun Sentinel. Архивирано од изворникот на March 4, 2010.
 14. Stewart, I.A. (December 14, 2007). „UCSC Notebook: Men's rugby getting fit for the season“. Santa Cruz Sentinel. Архивирано од изворникот на December 23, 2007.
 15. „Latest CrossFit Market Research Data“. Rally Fitness. N.p. 28 November 2014. Посетено на 8 July 2015.
 16. „Olympics: USA Weightlifting wants to capitalize on boom in sports's popularity for next Olympic cycle“. The Salt Lake Tribune (англиски). Посетено на 2017-09-30.
 17. „CrossFit hoists Olympic weightlifting into the public eye“. NBC Olympics (англиски). Архивирано од изворникот на 2017-10-01. Посетено на 2017-09-30.
 18. Spandorf, Rochelle B.; Brockett, Jennifer L.; Buono, Anna R. (Spring 2014). „Certification Programs: Franchises or Not?“ (PDF). Franchise Law Journal. 33 (4): 505–524Accessed via the Academic Search Complete Database at LSU[мртва врска]
 19. „Certification Courses“. CrossFit. Архивирано од изворникот на 2013-09-06.
 20. „CrossFit Courses“. CrossFit.com. Архивирано од изворникот на September 6, 2013. Посетено на September 5, 2013.
 21. Scott, Paul (October 23, 2007). „A no-nonsense look at the often nonsensical world of fitness clubs“ (PDF). Best Life.
 22. „Albany CrossFit Expands to Clifton Park on August 21, 2011: How Tough Workouts and Eating Like Cavemen Paid Off“. Boston Globe. August 8, 2011. Архивирано од изворникот на October 4, 2011.
 23. „How to Start - CrossFit: Forging Elite Fitness“. Архивирано од изворникот на 2013-01-15. Посетено на 2013-01-10.
 24. Walsh, Bob (2007). How People Blogging Are Changing The World and How You Can Join Them. Apress. ISBN 978-1-59059-691-3.
 25. Godin, Seth (2009). Tribes. Piatkus Books. стр. 160. ISBN 978-0-7499-3975-5.
 26. „Official CrossFit Affiliate Map“. map.crossfit.com. Посетено на 2019-12-06.
 27. „Why the Pegboard Challenge at the CrossFit Games Was Such a Beast“. Men's Fitness. Посетено на 2016-01-12.
 28. Murphy, Celina (September 19, 2013). „Meet The Fittest Woman On Earth“. Ireland Independent. Посетено на February 16, 2015Accessed via the Academic Search Complete Database at LSU
 29. „209,585: Rise of the Open“. CrossFit Games. March 26, 2014.
 30. „What is CrossFit?“. Архивирано од изворникот на 2015-02-13. Посетено на February 1, 2015.
 31. „Welcome to the 2019 CrossFit Games Season“. CrossFit Games. February 14, 2019.
 32. „How to Affiliate“. www.crossfit.com. Посетено на 2019-06-12.
 33. „CrossFit Level 1 Certificate Course“. training.crossfit.com. Посетено на 2018-04-16.
 34. Booe, Martin. „how to become a CrossFit trainer“.
 35. „CROSSFIT“. cross fit.com. Посетено на May 28, 2020.
 36. Cooperman, Stephanie (December 22, 2005). „Getting Fit, Even if It Kills You“. The New York Times. ISSN 0362-4331. Посетено на December 28, 2015.
 37. „Is CrossFit Dangerous?“. BloombergView. Посетено на December 28, 2015.
 38. „Is CrossFit Safe? What '60 Minutes' Didn't Tell You“. Forbes. Посетено на December 28, 2015.
 39. „CrossFit: Extreme growth, concerns“. ESPN.com. Посетено на December 28, 2015.
 40. „Is CrossFit Killing Us?“. Outside Online. Посетено на December 28, 2015.
 41. „The Truth Hurts: Part 1“. THE RUSSELLS. Посетено на December 28, 2015.
 42. „Scaling CrossFit Workouts by Jeremy Gordon, CF-L4“. CrossFit Journal. Посетено на December 28, 2015.
 43. „CrossFit L-1 Trainer Guide“ (PDF). CrossFit Journal. CrossFit, Inc. May 15, 2010. Посетено на December 28, 2015.
 44. „The Truth Hurts: Part 1“. THE RUSSELLS. Посетено на January 13, 2016.
 45. „Crossfit-Based High-Intensity Power Training Improves Maxima... : The Journal of Strength & Conditioning Research“. LWW. Посетено на December 28, 2015.
 46. 46,0 46,1 Mathis-Lilley, Ben (July 11, 2014). „CrossFit Sues Publisher of Study Described by Study Author as "Very Positive" Toward CrossFit“. Slate (англиски). ISSN 1091-2339. Посетено на December 28, 2015.
 47. „Journal corrects CrossFit injury data in paper at center of lawsuit“. Retraction Watch. Посетено на December 28, 2015.
 48. „CROSSFIT, INC. v. NATIONAL STRENGTH AND CONDITIONING ASSOCIATION“. Leagle. Посетено на May 16, 2017.
 49. „Crossfit, Inc. v. National Strength and Conditioning Association, No. 3:2014cv01191 - Document 176 (S.D. Cal. 2017)“. Justia Law (англиски). Посетено на January 25, 2018.
 50. „CrossFit Clobbers Competitor with Sanctions in False Advertising Case“. The Litigation Daily. June 7, 2017.
 51. Elkin, J. L.; Kammerman, J. S.; Kunselman, A. R.; Gallo, R. A. (2019). „Likelihood of Injury and Medical Care Between CrossFit and Traditional Weightlifting Participants“. Orthopaedic Journal of Sports Medicine. 7 (5): 2325967119843348. doi:10.1177/2325967119843348. PMC 6505252. PMID 31106222.
 52. „CrossFit demands retraction of paper claiming their participants are more likely to be injured“. Retraction Watch. Посетено на 28 May 2019.
 53. Robertson, Eric (2013-09-20). „CrossFit's Dirty Little Secret“. Medium. Посетено на 2020-06-18.
 54. „The disease attacking super fit athletes“. Stuff. Посетено на 2016-01-18.
 55. 55,0 55,1 „CrossFit: Can the Popular Extreme Workout Be Dangerous?“. ABC News. Посетено на 2016-01-18.
 56. Mitchell, Bryan (August 16, 2006). „Lawsuit alleges CrossFit workout damaging“. Marine Corps Times. Архивирано од изворникот на August 24, 2008. Посетено на August 16, 2008.
 57. „Gym's High-Intensity Workout Left Me Disabled, Man Testifies“. The Washington Post. October 7, 2008.
 58. Aschwanden, Christie (2014-04-30). „The extremes of CrossFit“. Stuff.co.nz. Посетено на 2016-01-18.
 59. 59,0 59,1 Greene, Russ (September 7, 2014). „Comment #1“. CrossFit.com. CrossFit. Посетено на 18 January 2016.
 60. Savage, Phil. „The Truth About Rhabdo by Dr. Michael Ray - CrossFit Journal“. Journal.crossfit.com. Посетено на June 30, 2011.
 61. 61,0 61,1 Glassman, Greg. „CrossFit Induced Rhabdo by Greg Glassman - CrossFit Journal“. Journal.crossfit.com. Посетено на June 30, 2011.
 62. Glassman, Greg. „Killer Workouts by Eugene Allen - CrossFit Journal“. Journal.crossfit.com. Посетено на June 30, 2011.
 63. Starrett, Kelly. „Rhabdomyolysis Revisited by Dr. Will Wright - CrossFit Journal“. Journal.crossfit.com. Посетено на June 30, 2011.
 64. leeshouse. „Crossfit Instructor Manual v4“. Посетено на February 1, 2015.
 65. „An Orthopedic Surgeon's Perspective on CrossFit“. STACK. Посетено на 2016-01-18.
 66. „Coke, CrossFit, and Created Outrage“. Body for Wife. Посетено на 2016-01-06.
 67. „Do Not Cross CrossFit“. Inc.com. 2013-07-02. Посетено на 2016-01-06.
 68. „CrossFit's Sour Sense of Humor“. Outside Online. Посетено на 2016-01-06.
 69. Gregory, Sean. „Five Things You Need To Know About CrossFit“. Time. ISSN 0040-781X. Посетено на 2016-01-06.
 70. „Rest Day“. CrossFit.com. CrossFit, Inc. April 23, 2015. Посетено на 6 January 2016.
 71. Bowles, Nellie (September 8, 2015). „Exclusive: On the Warpath with CrossFit's Greg Glassman“. Maxim.com. Посетено на 6 January 2016.
 72. Martin, Cath (7 June 2014). „The CrossFit by Jesus parody that takes the concept literally“. Christian Today (англиски). Посетено на 9 June 2014.
 73. Hafiz, Yasmine (5 June 2014). „CrossFit Posts Jesus Parody On Facebook Page And The Comments Explode“. The Huffington Post (англиски). Посетено на 9 June 2014.
 74. Stephanie M. Lee (6 June 2018). „CrossFit Just Fired Its Spokesperson Who Said LGBT Pride Is A "Sin". BuzzFeed News.
 75. LoFranco, Justin. „CrossFit Shutters Facebook, Instagram Accounts Amid Data Privacy Concerns“. Morning Chalk Up. Посетено на 24 May 2019.
 76. „CrossFit, Inc. Suspends Use of Facebook and Associated Properties“. CrossFit. CrossFit. Посетено на 24 May 2019.
 77. „Reebok, gyms cut ties with CrossFit amid consumer demands for corporate action against racism“. The Washington Post. Посетено на 2020-06-09.
 78. CrossFit Gym C.E.O. Greg Glassman Steps Down in Chaos
 79. „CrossFit CEO Steps Down After His Racial Remarks Led Reebok, Others To Cut Ties“. NPR.org (англиски). Посетено на 2020-06-11.
 80. Business, Rob McLean and Clare Duffy, CNN. „Greg Glassman resigns as CrossFit CEO after controversial tweets about George Floyd“. CNN. Посетено на 2020-06-10.