Кронкоса

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кронка што им припаѓала на Густаф Банер и Кристина Стур (1589)

Кронкоса е форма на елаборирана чаша за пиење што се користела за време на ренесансата во Шведска.

Опис[уреди | уреди извор]

Кронкоса е сад за пиење каде што рачките се претерано долги и елаборирани, со што се формира еден вид круна над чашата, па оттука и името. Крунските чаши направени за време на ренесансата биле издлабени од еден корен од смрека. Подоцнежните копии од 19 век биле направени со други видови дрво. Декорацијата на круната најверојатно потекнува од формите пронајдени во деталите за дрвените работи на увезените доцноготски олтарици. Многу од чашите беа обоени во светло црвена боја.

Историја[уреди | уреди извор]

Кронкоса биле користени во Шведска за време на ренесансата како форма на разработен сад за пиење меѓу шведското благородништво. Иако малку се знае за нивното потекло, се сугерира дека тие ја одразуваат старата традиција на детално врежани дрвени садови за пиење популарни во Северна и Источна Европа. Популарноста на Кронкасор во текот на 16 век се совпаѓа со пробивот во квалитетот и популарноста на резбарството како уметност воопшто во Шведска. Според Олаус Магнус, пишувајќи во неговиот опис на северните народи во 1555 година, кронките биле направени во југозападна Финска (во тоа време дел од шведското царство) и веројатно во Вестерботен. Околу 20 круни преживеале до денес, повеќето од нив се зачувани во музеи. Многу од нив се тесно поврзани со семејството Биелке. Кога шведскиот одбор за национално наследство бил создаден во 1630 година, неговата цел била да се зачуваат античките споменици и културното наследство, вклучително и кронкосор.

Употреба[уреди | уреди извор]

Кронкосор веројатно се користеле за време на празнични прилики и се чини дека го користеле само членовите на благородништвото.