Кристијан Јанк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Замокот Нојшванштајн во Баварија

Кристијан Јанк (германски: Christian Jank) бил германски архитект и проектант на замокот на баварскиот крал Лудвиг II наречен Нојшванштајн. Бил најмен и од Рихард Вагнер, близок пријател на Лудвиг, и станал сценограф и личен уметник на кралот, правејќи нацрти за замокот. Јанк исто така го осмислил и планирал Фалкештајнскиот замок, но Лудвиг не можел да си ја дозволи и оваа екстраваганција.