Крајцер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Силверстоун бил фалсификуван во 1690 година . во Виртемберг

Крајцери биле мали сребрени пари, именувани по двојниот крст ( латински: denarius cruciatus ) на неговиот обратен. Во 14 и 14 век бил погребан во Меран, Тирол и Верона, а од 1477 година . и во Хејл .

Неговата телесна тежина постепено паднала од 1.69 до 1.06 грама.

Од времето на Марија Тереза до крајот на XIX век, таа е погребана во бакар . Како мала метална монета тој беше во оптек во делот на Германија до 1871 година, а во Австро-Унгарија до 1892 година . година.