Краткоопашест синец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Cupido|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Краткоопашест синец
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Cupido
Вид: Краткоопашест синец
Научен назив
Cupido argiades
(Pallas, 1771)
Синоними
  • Everes argiades
  • Papilio argiades
  • Elkalyce argiades

Краткоопашест синец (Cupido argiades) [1] е пеперутка од видот на пеперутки синци. Живее на просторот од Европа до Јапонија, меѓу кои и Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Женките и мажјаците се слично но со различни нијанси на боите. Горната страна на пеперугата е сина, со различни нијанси. Кон рабовите бојата преминува во црна. Телото и антените се исто така во сина боја. Долната страна е си синкасто-сива боја и има присуство на црни точки.[2]

Пеперугата може да се најде од Шпанија па сè до Јапонија. Живее во умерени предели. Возрасните единки летаат од мај до септември, во зависност од локацијата. Претпочита ливади и крајшумни предели на надморска висина од над 1500 метри.

Ларвите се во светлозелена боја со темни ленти на задниот дел и на страна. Се храни со Lotus uliginosus.[2] Lotus corniculatus, Lotus pedunculatus, Securigera varia, Medicago sativa, Trifolium pratense, Astragalus glycyphyllos и Ulex europaeus

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cupido argiades, funet.fi
  2. 2,0 2,1 Bingham, C.T. (1907). The Fauna of British India, Including Ceylon and Burma. II (1. изд.). London: Taylor and Francis, Ltd.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]