Крастава година

Од Википедија — слободната енциклопедија

Крастава година е збирка сатирични и хумористични раскази, напишана од македонскиот писател Бошко Смаќоски. За првпат, збирката е објавена во 1972 година, во издание на НИК “Наша книга” - Скопје, во рамките на библиотеката “Врвици”.

Технички карактеристики[уреди | уреди извор]

Книгата е отпечатена во 1972 година, во печатницата “Наша Книга”, во тираж од 3 000 примероци. Коректурата била извршена од Нада Ќорвезироска. Книгата има 99 страници. Нејзиното објавување било финансиски помогнато од Републичкиот фонд за унапредување на издавачката дејност во СРМ.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Основната тема на збирката е животот во едно село во Македонија, во периодот по Втората светска војна. Во збирката се застапени раскази:[2]

 • Крастава година
 • Конференција
 • Аналфабети
 • Судење
 • Митана се мажи
 • Претседател
 • Овчари
 • Печалбар
 • Пане, шумарот и неговата жена
 • Костовица
 • Ударници
 • Митре цело село
 • Операција
 • Дамјан вдовецот
 • Поштарот
 • Родилен дом
 • Крај казанот

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Бошко Смаќоски, Крастава година, НИК “Наша книга”, Скопје, 1972.
 2. Бошко Смаќоски, Крастава година, НИК “Наша книга”, Скопје, 1972.