Кралска папрат

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Osmunda|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Кралска папрат
Цветна папрат
Osmunda regalis
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Osmunda
Вид: 'Кралска папрат'
Цветна папрат
Osmunda regalis
Научен назив
Osmunda regalis
L.

Кралска папрат или Цветна Папрат (науч. Osmunda regalis) — вид на листопаден папрат кој потекнува од Северна Америка, а се среќава во Европа, Азија и Африка. Името кралски го добила поради тоа што претставува една од најголемите и најимпресивните папрати во Европа. Расте во шумски мочуришта и речни брегови. Во Македонија е заштитен вид. Се користи во текстилната индустрија.

Во Македонија[уреди | уреди извор]

Во Македонија, Кралската папрат е заштитено растение и претставува споменик на приридата. Расте само во околината на селата Габрово и Банско, односно во Моноспитовското Блато. Се наоѓа само на една мала површина од 500 м2. Во периодот 1986-1987 година започнало донесување на формално-правни акти за заштита - прогласување на кралската папрат за споменик на природата. Потоа веќе во јули 1987 година Општина Струмица ја прогласила папратта за споменик на природата.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. NatureServe (2013). Osmunda regalis. IUCN Red List. Version 2014.3. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 30 January 2015.
  2. МОНОСПИТОВСКО блато: Последното мочуриште во Македонија/(автори Иванов Ѓорѓе ... и други;) уредници Меловски Љупчо ... и други. Босилово: Општина Босилово, 2008. - 56 стр.: ISBN 978-9989-57-584-6