Кравјо виме (габа)

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lactifluus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Кравјо виме (габа)
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lactifluus
Вид: Кравјо виме (габа)
Научен назив
Lactifluus vellereus
(Fr.) Кунце (1891)
Синоними

Agaricus vellereus Fr. (1821)
Lactarius vellereus (Fr.) Fr. (1838)
Lactarius vellereus var. vellereus (1838)
Galorrheus vellereus (Fr.) P.Kumm. (1871)

Кравјо виме
Погледајте го шаблонот „Mycomorphbox“ што го создава следниов список
float
Миколошки одлики
ресички на химениумот
дршката е гола

Кравјо виме (лат.Lactifluus vellereus (порано Lactarius vellereus ) е прилично голема габа од родот Млечки (печурки) Таа е една од двете најчести млечни печурки пронајдени со букови дрвја, а другата е Lactarius subdulcis.

Таксономија и систематика[уреди | уреди извор]

Кравјо виме е еден вид од неколкуте северно умерени печурки со млечни шапки кои припаѓаат на родот Lactifluus кој е одвоен од Млечки (печурки) на филогенетска основа. Неговиот најблизок вид е L. bertillonii, со кој формира прилично изолиран клад во родот.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Како и другите печурки од семејството Russulaceae, Кравјо виме плодното тело на кравјо виме има ронливо, наместо фиброзно месо, и кога е скршено,печурката испушта млечен латекс. Зрелите шапки се бели до крем, во облик на инка и до 30см. во пречник. Има цврсто месо, а дршката што е пократка од телото на плодот е широка. Нејзините жабри се прилично оддалечени (доста далеку), декурентни, и тесни, и имаат кафена дамка од млекото кога се сушат. Отпечатокот на спорите е со бела боја.[2]

Lactifluus bertillonii е тесно поврзан и многу сличен, но има полуто млеко. Друг сличен, но филогенетски далечен вид е Lactarius controversus, кој се разликува главно по неговите бели жабри и недостатокот на розови шари на горната капа.

Распространетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Кравјо виме во поле.

Печурката се наоѓа во листопадни шуми, од крајот на летото до почетокот на зимата.Ја има во Британија и Европа.

Јадливост[уреди | уреди извор]

Млекото само по себе има благ вкус, но луто е кога се вкусува заедно со месото. Се смета дека не може да се јаде поради неговиот вкус на лута пиперка.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Список на видови Млечки (печурки)

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Nuytinck, Jorinde; Verbeken, Annemieke (2003-08). „Lactarius sanguifluus versus Lactarius vinosus — Molecular and morphological analyses“. Mycological Progress. 2 (3): 227–234. doi:10.1007/s11557-006-0060-5. ISSN 1617-416X. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  2. Reid, Derek A. (2006). Mushrooms. London: Macmillan. ISBN 0-330-44237-6. OCLC 68770488.