Кочо Урдин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кочо Урдин
Кочо Урдин.jpg

Кочо Урдин — раскажувач, романописец и драмски писател. Роден е на 4 јули 1930 година во Струмица. Студирал литература во Белград и Скопје. Завршил Висока школа за политички науки во Белград. Бил директор на Народниот театар „Антон Панов“, основоположник на Работничкиот универзитет, Ликовната галерија, Интернационалната ликовна колонија и Музејот во Струмица. Член на ДПМ од 1962 година. Добитник е на наградата на театарските игри „Војдан Чернодрински“.

Книжевно творештво[уреди | уреди извор]

 • Струмица се бори (хроника, 1954)
 • Смеа низ сокаците (хумористични раскази, 1960)
 • Љубов зад решетки (хроника, 1961)
 • Смелата дружина (роман за деца, 1971)
 • Благој Мучето (хорника, 1975)
 • Афоризми (1975)
 • И кога мислиш размислувај (афоризми, 2000)

Во 2000 година излегува збирката Драми:

 • Во виорот на страста,
 • Мистериозна ламја
 • Диви
 • Дамка.