Космоглотика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Космоглотикатанаука која ги истражува светските јазици (или универзалните јазици); поточно за универзалните вештачки јазици, неговото изучување и изградба.

Космоглотиката го носи своето име од првиот планиран јазик волапик и есперанто. Волапик (Volapük) значи „светски говор“ и се одразува во германскиот поим „Kosmoglosse“, каде што космо се однесува на „свет“ наместо „универзум“, предизвикувајќи космоглотика.

Сергеј Н. Кузнецов прави спротивставување помеѓу космоглотиката, науката за универзалниот планиран јазик и интерлингвистиката, науката за меѓународните јазици и комуникација, основана од Ото Јесперсен во 1931 година.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Schubert, Klaus (1989). Interlinguistics: Aspects of the Science of Planned Languages. Walter de Gruyter. стр. 91. ISBN 3110886111.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]