Корвеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Корвеј денес

Корвеј (исто така Corvei, Korvei, Korvey, лат. Corbeia nova за разлика на <i id="mwCQ">Corbeia antqua (Corbeia gallica)</i> ; Среден долногермански корвејџ (15. Jh.)) [A 1] е поранешен империјален бенедиктински манастир (опатија) директно на Везер на денешната урбана област на Хектер во Северна Рајна-Вестфалија . Корвеј бил важен каролински манастир, кој ја имал една од највредните библиотеки во земјата, и многу епископи излегле од оваа опатија.


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „A“, но нема соодветна ознака <references group="A"/>.