Константин Сергеевич Алексеев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Константин Сергеевич Алексеев (17 јануари 1863- 7 август 1938), познат како Станиславски, руски режисер, актер и основач на Московскиот художествен театар, во кој го афирмира сценскиот реализам. Своите сфаќања, проверени низ практичната работа ги изложи во делата „Мојот живот во уметноста“ и „Работата на актерот над себе“.