Книга на пророкот Амос

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Книгата на пророкот Амос“ — книга од Стариот завет.

Содржина[уреди | уреди извор]

Пророкот Јоил му се обраќа на народот, пренесувајќи ги божјите зборови. Тој објавува дека Господ ќе ги уништи соседните народи на Израилците: Дамаск, Тир, Газа, Рама, Филистејците итн. Истата судбина ќе ги снајде и Моав, Јудеја и Самарија кои ќе бидат казнети поради отфрлањето на божјиот закон и приклонувањето кон идолопоклонството при што Израилците ќе бидат раселенни. Затоа, Јоил повикува на покајание и приклонување кон божјиот закон, зашто тогаш Бог ќе се смилува на својот народ. Јоил има неколку виденија во кои ја гледа пропаста на Израилот и поради тоа е обвинет дека крева бунт против царот Јеровоам. Сепак, тој пророкува дека по заслужената казна, Бог ќе се смилува на својот народ и ќе ги врати Израилците во татковината.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Свето писмо на Стариот и на новиот завет (трето издание). Свиндон: Британско и инострано библиско друштво, Скопје: Македонска книга, 1998, стр. 1116-1122.