Класје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Класа шема
Класа шема
Клас од пченица

Класје или едноставно класје ( латински: spica) е вид на соцветие што спаѓа во групата на прости соцветиа. Она што е посебно кај класјето е тоа што на неговата оска се распоредени неподвижните цветови (цвеќиња без цветни стебленца). Со модифицирање на класјето се создаваат спадикс и реса. Исто така, постои сложено класје кога наместо седечки цветови на оската се развиваат едноставни класја.

Примери[уреди | уреди извор]

Цветното класје е изразено кај тревите острици (), тегавец (), многу орхидеи . . .

Литература[уреди | уреди извор]

  • Морфологија на растенијата со практикум; Автори: Др. Бранимир Петковиќ, Љиљана Меркуловиќ, Соња Дулетиќ-Лаушевиќ; Белград 2005 гISBN 978-86-907471-2-2