Класификација на климата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Системот на класификација по животни појаси на Лезли Холдриџ е систем на класификација на климата.

Класификацијата на климата во системи е начин на групирање на климите во светот. Ваквата класификација може да е во потесна врска со биомските категории, бидејќи живиот свет во некој даден предел зависи од климата. Веројатно најзастапениот систем на класификација на климата е Кепеновата класификација на климата.

Некои системи на класификација на климата:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Предлошка:Клима-никулец