Килограм на кубен метар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Густина на коцка: 1 kg/m3

Килограм на кубен метар (кг/м3 или kg/m3) — изведена SI-единица за густина, која е маса во килограми поделена со волуменот (зафатнината) во кубни метри. Официјален симбол на SI е kg·m−3, а се користат и симболите kg/m3 и .[1]

Претворање[уреди | уреди извор]

1 kg·m−3 е еднаков на:

= 0,001 g·cm−3 (грамови на кубен сантиметар, точно)
≈ 0,06243 lb·ft-3 (фунти на кубна стапка, приближно)
≈ 0,1335 oz·gal-3 (унци на галон, приближно)

1 g·cm−3 = 1000 kg·m−3 = 1 000 000 g·m−3 (точно)

1 lb·ft-3 ≈ 16,02 kg·m−3 (приближно)

1 oz·gal-3 ≈ 7,489 kg·m−3 (приближно)

Однос со други мерки[уреди | уреди извор]

Килограмот првично се дефинирал според масата на литар вода, па така водата има приближна густина од 1000 kg·m−3. Во хемијата почесто се користи грам на кубен сантиметар g·cm−3 (гр/см3).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]