Кижи Погост

Координати: 62°04′00″N 35°13′30″E / 62.066667° СГШ; 35.225° ИГД / 62.066667; 35.225
Од Википедија — слободната енциклопедија
Кижи Погост
Локално име
Руски: Кижи Погост
Поглед на две главни цркви
МестоположбаЕзерото Онега, Република Карелија, Русија
Координати62°04′00″N 35°13′30″E / 62.066667° СГШ; 35.225° ИГД / 62.066667; 35.225
Изграден17-18 век
Неважечки статус
Службен назив: Кижи Погост
Тип:Културно
Прогласено:1990
Регион:Европа и Северна Америка
Грешка во Lua во Модул:Location_map, ред 408: Malformed coordinates value


„Кижи Погост“ (руски: Кижский погост) е историски локалитет кој датира од 17 век на островот Кижи. Островот се наоѓа на Езерото Онега во Република Карелија (Округ Медвежјегорски), Русија. погост е областа во внатрешноста која вклучува две големи дрвени цркви (Црквата Преображение со 22 куполи и Посредничката црква со 9 куполи) и камбанарија. Погостот е познат по својата убавина и долговечност, иако е изграден исклучиво од дрво. Во 1990 година, тој беше вклучен во УНЕСКО листата на Светско наследство локалитети и во 1993 година наведено како место за руско културно наследство[1].

Општи информации[уреди | уреди извор]

Погостот бил изграден на јужниот дел на островот Кижи, на рид 4 метри над нивото на Езерото Онега. Неговата главна основна структурна единица е тркалезен трупец од Шкотски бор („Pinus sylvestris“) со дијаметар од околу 30 см и должина од 3 до 5 метри. „Кижи погост“ е изграден без ниту една шајка. Многу илјади трупци беа донесени за изградба од копното, сложена логистичка задача во тоа време.

Црквата Преображение[уреди | уреди извор]

Црквата на Преображение (руски: Церковь Преображения Господня) е највпечатливиот дел од погостот. Таа не се загрева и затоа се нарекува летна црква и не одржува зимски богослужби. Нејзиниот олтар бил поставен на 6 јуни 1714 година, како што е испишано на крстот што се наоѓа во внатрешноста на црквата. Оваа црква е изградена на местото на старата која изгорела од гром. Непознати се имињата на градителите. Легендата раскажува дека главниот градител користел една секира за целата градба, која по завршувањето ја фрлил во езерото со зборовите „немало и нема да има друга секира што би ѝ одговарала“.

Црквата има 22 куполи и со висина од 37 метри е една од највисоките дрвени градби во Северна Европа. Неговиот периметар е 20×29 метри. Се смета дека црквата со 18 куполи на јужниот брег на езерото Онега - изградена во 1708 година и уништена од пожар во 1963 година - била нејзиниот претходник Според тогашните руски столарски традиции, црквата Преображение била изградена од дрво само без клинци освен куполите и покривните ќерамиди. Има приближно 180.000 клинци што ги прицврстуваат 60.000 ќерамиди на покривот Сите конструкции беа направени од хоризонтални трупци со испреплетена аголна столарија — или тркалезен засек или добут  - сече со секири. Основата на структурата е октаедралната рамка со четири двостепени странични приклучоци (руски: прируб, „prirub“ од „rubit“ што значи „да се сече дрво“). Источниот прируб има петаголна форма и го содржи олтарот. Два помали октагони со слична форма се поставени на врвот на главниот октагон. Структурата е покриена со 22 куполи со различна големина и форма, кои се протегаат од врвот кон страните. Трпезаријата е покриена со покрив со три косини. Во 19 век црквата била украсена со летва, а некои делови биле покриени со челик. Тој беше обновен во неговиот оригинален дизајн во 1950-тите.

Рамката на црквата се потпира на камена основа без длабок темел, освен западниот коридор за кој е изграден темел во 1870 година. Повеќето дрво е бор со смрека . Куполите се покриени со аспен.

иконостасот има четири нивоа (руски: четырёхъярусный) и содржи 102 икони. Датирана е во втората половина на 18 – почетокот на 19 век. Иконите се од три периоди: двете најстари икони „Преображение“ (руски: Преображение) и „Посредување“ (руски: Покров) се од крајот на 17 век и се типично за северниот стил. Централните икони се од втората половина на 18 век и се исто така од локален стил. Повеќето икони од трите горни нивоа се од крајот на 18 век, донесени од различни делови на Русија.[2].

Детали за куполи (Преображение црква) Црквата на Пресвета Богородица Камбанарија и црквата на Преображение


Црквата на Посредувањето[уреди | уреди извор]

Внатре во црквата на Посредувањето
Надворешноста на црквата

Црквата на Посредувањето (руски: Покровская церковь) е загреана („зимска“) црква каде богослужбите се одржуваат од 1 октомври до Велигден. Црквата била прва на островот, откако пожарот кон крајот на 17 век ги уништил сите претходни цркви. Прво беше изградена во 1694 година како структура со една купола, потоа реконструирана во 1720–1749 година и во 1764 година повторно изградена во нејзиниот сегашен дизајн со 9 куполи како архитектонско ехо на главната црква Преображение. Висок е 32 метри со периметар од 26×8 метри. Има девет куполи, една поголема во центарот, опкружена со осум помали. Декорацијата е малку. Висок едноделен трем води во четирите внатрешни делови на црквата. Како и во црквата „Преображение“, олтарот е поставен во источниот дел во облик на петаголник. Оригиналниот иконостас е заменет на крајот на 19 век и е изгубен; таа била повторно изградена во 1950-тите во оригиналниот стил.

Камбанарија[уреди | уреди извор]

Оригиналната камбанарија брзо се влошила и била повторно изградена во 1862 година и дополнително реконструирана во 1874 и 1900 година. Кулата е висока 30 метри со 6× 6 метри периметар. Има квадратна дрвена рамка што се потпира на темел (шут со варов малтер); рамката е поделена внатре со два ѕида на три простории: предкомора, скали и место за складирање. Над квадратната рамка има октагонален дел со zvonnitsa на врвот. Потоа има пирамидален (октагонален) покрив кој се потпира на столбови. Покривот е на врвот со крст. Видовите на дрво се исти како во црквите: бор, смрека и трепетлика.

Во популарната култура[уреди | уреди извор]

Црквата на Преображението е чудото за Словените во компјутерската игра Age of Empires 2: Definitive Edition.

Ограда[уреди | уреди извор]

Оградата воопшто не служи за одбранбена цел. Тоа е симболична поделба меѓу светата земја и надворешниот свет. Беше реконструирана во 1950-тите како структура од трупци долга 300 метри околу двете цркви и камбанаријата. Структурата се потпира на висок камен подрум. Главниот влез е широк 14,4 метри и висок 2,25 метри, а гледа кон исток во близина на црквата Посредник. На источната и северната страна има порта на портата и мала дрвена кула во северо-западниот агол. Кулата има квадратна основа и покрив со четири косини летва со шпира. Ѕидовите, портите и отворите се исто така покриени.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]