Кербер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кербер, со водени бои од Вилијам Блејк.

Кербер во старогрчката митологија е монструозно куче чувар на подземниот свет.

Особености[уреди | уреди извор]

Обично се смета дека има три глави (според некои верзии, една или две), иако Хесиод вели дека имал 50 глави и метален глас. Од неговиот ’рбет растеле глави на змии, а имал и опашка од змија. Го јадел секого што ќе се обидел да избега од подземниот свет и не им дозволувал на живите човечки суштества да влезат, иако Орфеј успеал да влезе маѓепсувајќи го со музика. Една од задачите на Херкул била да го однесе Кербер во земјата на живите; откако успеал, го вратил суштеството назад во адот. Исто така, Орфеј успеал да го измами Кербер со своите убави песни.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. A. V., „Objašnjenja“, во: Apulej, Zlatni magarac, Dereta, Beograd, 2011, стр. 222.