Квирин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Квирин (на латински:Quirinus) римски бог, споредуван со Ромул, основач на Рим. Неговото име е сврзано со сабинскиот град Кура (Cures), или со сабинскиот збор за копје – quiris. Во почетокот Квирин живеел на ридот Квиринал. Заедно со Јупитер и Марс ја опфаќале како главни богови.

Теми во римската митологија
Важни богови:
Легендарна историја
Римска религија
Грчки/римски мит споредени
Други рустикални богови: