Квантитативна психологија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Квантитативни психологија е поле на научна дисциплина која се фокусира на математичко моделирање, истражување, дизајн и методологија, статистичка анализа на човечкото или животинско на длабоките психолошки процеси.[1] Квантитативни психолози се развиелеи да анализираат широк спектар на методи на истражување, вклучувајќи ги и оние на psychometrics, област која занимава со теорија и техника на психолошките мерења.[2]

Психолозите имаат големи придонеси за статистичка и математичка анализа, со што и квантитативна психологија е сега специјалитет признат од страна на Американската Психолошка Асоцијација. Докторските студии се доделуваат во оваа област во голем број на универзитети во Европа и Северна Америка, и квантитативни психолози се во високата побарувачка во индустријата, владата и академските кругови. Нивната обука и во општествените науки и квантитативна методологија обезбедува уникатна вештина за поставување за решавање и применети и теоретски проблеми во различни области.

Историја[уреди | уреди извор]

Френсис Галтон корелација дијаграм, 1875 година.

Квантитативната психологија ги има своите корени во почетокот на опитната психологија кога, во XIX век, научниот метод бил првата систематска примена на психолошки феномени. Значајни придонеси вклучени E. H. Вебер студии на тактилна чувствителност (1930), Фехер е развојот и употребата на психофизички методи (1850-1860), и Херман фон Хелмоц, истражување на визија и аудиција во почетокот после 1850 година. Вилхелм Вунд често се нарекувал "основач на "опитна психологија", затоа што тој се нарекувал себеси психолог и отворил психолошка лабораторија во 1879, каде што многу истражувачи дошле до студија.[3] Работа на сите истражувачи, и на многу други помогнало да се стави да се одморат од барањата, со теоретичари како што се Емануел Кант, дека психологијата не може да стане наука, бидејќи прецизни опити врз човечкиот ум биле невозможни.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Quantitative Psychology“. Посетено на 13 December 2014.
  2. „Classification of Instructional Programs – Psychometrics and Quantitative Psychology“. Посетено на 19 January 2015.
  3. E. Hearst (ed) The First Century of Experimental Psychology, 1979, pp. 19-20, Hillsdale, NJ: Earlbaum