Херман фон Хелмолц

Од Википедија — слободната енциклопедија

Херман Лудвиг Фердинанд фон Хелмхолц (германски: Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz; Потсдам, 31 август 1821Берлин, 8 септември 1894) бил германски доктор и физичар. Се смета за еден од најзначаен научник од 19 век. Уште како млад, фон Хелмхолц е бил заинтересиран за природни науки, али неговиот татко го пратил на медицински студии поради поголема финанскиска поддршка во државата.

Херман фон Хелмолц

По него е именувана Хелмхолцова равенка.