Категорија:Сексологија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сексологија (лат. sexology) е наука што се занимава со работи поврзани со сексуалните односи помеѓу луѓето. Сексологијата е поделена на три области: клиничка сексологија која ги проучува нарушувањата поврзани со сексуалноста; форензичка сексологија која го проучува справувањето со сексуални активности кои ги прекршуваат законските одредби и Кривичниот законик; социјална сексологија која го истражува културниот аспект на сексуалноста. Поопширно, клиничката сексологија ги проучува лошите страни што може да се случат од сексуалните односи. Тука спаѓаат сексуалните болести, како HIV, херпес, кламидија итн.

Главната статија за оваа категорија е Сексологија.

Поткатегории

Оваа категорија ги содржи следниве 6 поткатегории од вкупно 6.

Страници во категоријата „Сексологија“

Прикажани се 3 од вкупно 3 страници во категоријата.