Гинекофобија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гинекофобија (грч. γυνή gyne, жена, e φόβος fobia, страв) е страв од жени. Во минатото се употребувало латинскиот израз horror feminae, што значи „страв од жени“.

Зборот калигинефобија означува страв од убави жени. Подоцна е воведен поимот венустрофобија кој го претставува истиот страв.

Поврзано[уреди | уреди извор]