Карл Сасенрат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Carl Sassenrath
Carl-sassenrath-04.jpg
Роден1957
Калифорнија, САД
Полињаоперативни системи, програмски јазици
УстановиCommodore International
Apple Inc.
Hewlett-Packard
Познат поREBOL

Чарлс С. е архитект за оперативни системи и компјутерски јазици. Тој ја вовел обработката на податоци во личните сметачи во 1985 год, заедно со создавањето на Amiga Computer оперативни системи.Тој е моментално е дизајнер на REBOL компјутерски јазик исто како CTO на REBOL технологиите.

Основни биографски податоци[уреди | уреди извор]

Чарлс С. е роден во 1957 г. во семејството на Чарлс и Карол С. во Калифорнија. Неговиот татко бил хемиски инженер, кој работел на истражување и развој поврзано со рафинирање на петролеум, производство на хартија и систем за контрола на загадување на воздухот. Во доцните 60-ти неговото семејство се преселило од Сан Франциско, во малото гратче Еурека, Калифорнија. Од неговото рано дестство Чарлс бил активно вклучен во електрониката, аматерско радио, фотографирање и изработка на филм. Кога имал 13 г. започнал да работи во KEET, јавен телевизиски медиум. Една година подоцна станал камерман за KVIQ и со неговото напрадување успеал да стане технички директор и директор за вести, реклами и локално програмирање. Во 1980 Сасерат дипломирал на Универзитетот во Калифорнија, за електронко инжинерство и компјутерска наука. За време на студиите неговото внимание го привлекувале оперативните системи, паралелното процесирање, програмски јазици и невропсихологија. Бил асистент на курсот за компјутерски јазик и асистент истражувач во невро науката и однесувањето во биологијата.

Компјутерска биографија[уреди | уреди извор]

Hewlett-Packard[уреди | уреди извор]

За време на неговта последна година на универзитетот, Сасард се придружил на Hewlett-Packard како член на извршниот датотечен систем за мулти програмирање , во дизајн групата за HP 3000 компјутери. Неговата задача била да имплементира компилација за нов вид контролен јазик наречен Outqueue . Тоа за него било предизвик бидејќи јазикот бил истовремено дескриптивен и процедуларен. Година подоцна , Сесерат станал член на MPE-IV OS тим и подоцна дел од HPE групата.

Кон крајот на 1981 и почетокот на 1982 Сасерат преземал обврска да направи атмосферско – физички истражувања за Националната истражувачка станица на Јужниот Пол. После враќањето Сасерат постигнал договор со HP за да продолжи со независни истражувања во нови области во компјутерското пресметување, вклучувајќи графички кориснички интерфејси и Remote Procedure Call методи на дистрибуирани компјутери.

Подоцна во 1982 импресиониран од новите идеи за компјутерско пресметување, кој биле објавени од Xerox PARC и MIT Media Lab, Сасерат формирал HP проект за модерен стил на Window-based mause drive GUIs. Проектот се викал Probus бил создаден врз основа на прототипот Sun Microsystems работилница позајмена од Енди Б. Додека бил на Универзитетот во Стенфорд.

Amiga Computer[уреди | уреди извор]

Во 1983 Чарлс Сесарад се придрузил на Амига компјутери, новоформирана мала компанија во долината во Силикон. Како менаџер за оперативни системи бил замолен да дизајнира нов оперативен систем за Амига и мултимедиски личен сметачски систем кој подоцна станал Commodore Amiga. Како суфистициран компјутер во тоа време Сасерат одлучил да дизајнира превентивни мултитаскинг оперативни системи со микро kemel дизајн. Ова било новост воведена во 1983 , кога другите оперативни системи биле синглтаскинг како MSDOS или биле непревентивни како Macintoch. Амига мултитаскинг kemel биле еден од првите кој имплементирал микро kemel методологија ,заснована на пристигнување пораки во реално време, јадро познато како Exec со динамочно процесирани библиотеки и направи како оптимални модули околу јадрото. Овој дизајн и дал на Амига голема флексибилност за време на ограничената мемориска способнос на компјутерите во 1980-тите. Сасерат подоцна изјавил дека дизајнот бил неопходен за интегрирање во ROM, многу библиотеки и направи вклучувајќи графикони звуци графички кориснички интерфејс, Floppy диск file систем и друго. Овој динамичен модуларен медот овозможил стотици модули да можат да бидат додадени во годините сто следат.

Apple Computer[уреди | уреди извор]

Во 1986 Чарсл С. бил регрутиран во Apple компкутер, во високо почитуваната Advanced Tehnology Group за да ја креира новата генерација на оперативни системи. Тој бил дел од проектот Akgyrius, јадро кое било наменетод а стане 3Д основа за Маcintosh. За време на тој период јазикот C++ штотуку бил воведен, но Сасерад заедно со другите истражувачи ја претпочитале многу почистата ОО вградена во јазикот Small talc.

Sassenrath Research[уреди | уреди извор]

Во 1988 Сасерат ја напуштил долината Силикон ипреминал северно од Сан Франциско. Таму ги пронашол технолошките компании како Pantaray, American Multymedia и VIdeoStream.тој исто така го имплементирал Logo програмскиот јазик за Commodore Amiga, го менаџирал развивањето на софтверот OS за CDTV, кој бил еден од првите CD ROM TV set-top boxes.

REBOL Technologies[уреди | уреди извор]

Во 1996 после набљудовањето на растењето и развивањето на програмските јазици како Java, Perl, Python, Сасерат одлучил да ги објави својте сопствени идеи во светот на компјутерските јазици. Резултатот бил REBOL, релативна експресија – основа на објективен јазик. Сасерат го објаснува REBOL како правилен балан помеѓу концептите на контекст и симболизам, кој му овозможувал на корисниците да креираат нови врски помеѓу симболита и нивните значења. Тој го нарекува REBOL негов голем експеримент бидејќи за разлика од другите програмски јазици REBOL овозможува најголема контрола над контекстот, и зборовите можат да бидат користени за да формираат различана граматика во различни контексти(дијалекти).Сасерат тврди дека REBOL е крајна точка на револуцијата markup јазичната методологија, како XML.