Калироја

Од Википедија — слободната енциклопедија

Калироја, (грчки: Καλλιρόη) (латински: Callirhoe) е име на една од Океанидите и на една нимфа.

Океанида Калироја[уреди | уреди извор]

Калироја била ќерка на титанот Океан и неговата жена Теја. Калироја имала три мажи - Хриосар, Посејдон и Нелис, и со секој од нив имала деца.

Калироја и Хриосар:

Калироја и Посејдон:

  • Минија (грчки: Μινύας) – крал на Орхомена во Беотија, придружник на племето на Минајците

Калироја и Нелис:

Нимфа Калироја[уреди | уреди извор]

Водена Нимфа
Џон Вилијам, 1849-1917.

Во Атина на нимфата Калироја и бил посветен изворот во чија вода се капеле невестите пред венчавката.

Во близината на тој храм Девкалион, со својата сопруга Пира, по големиот потоп на светот, подигнал храм во честа на олимпискиот бог Зевс.

Оградата на храмот, која е сочувана уште од стариот век, ја уништила поплавата од 1896 година.