Калинка (песна)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Листови на дрвото калина опеано во песната

„Калинка“ — веројатно најпознатата руска песна на сите времиња. Погрешно е да се смета за народна песна, бидејќи таа впрочем била компонирана во 1860 од композиторот и фолклорист Иван Петрович Ларионов (1830-1889). За прв пат била изведена во Саратов како дел од театарска забавна програма од истиот автор. Наскоро таа станала дел од репертоарот за хорски групи и се изведувала заедно со народна музика.

Во песната се опева растението калина, со брз ритам и весел текст. Пејачите и и танчерите често пати се залудуваат при изведбата на оваа песна.

Текст[уреди | уреди извор]

Руски:

Калинка, калинка, калинка моя,
В саду ягода малинка, малинка моя,
Под сосною под зеленою
Спать положите вы меня.

Ах! Сосенушка ты зеленая,
Не шуми же надо мной!
Ах! Красавица, душа девица,
Полюби же ты меня!

Македонски:

Калинка, калинка моја,
В садот јагоди, малинка, малинка моја.
Под борот, под зелениот,
Положи ме да спијам.

Ах! Ти зелен бору,
Не шумоли многу над мене
Ах! Убавица, душо моме,
Дај заљуби се во мене!

Медија[уреди | уреди извор]


Видете исто така[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]