Кабинет на Холандија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кабинет на Холандија (Шаблон:Јаз-хол) е неформално тело кое е саставено од сите министри и државни секретари на Холандија.

Уставот на Холандија не содржи одредби за Кабинет, туку тој е створен со тек на време поради подобра координација на извршната власт. Формален орган е Советот на министри на Холандија, кој се состои само од министари.

Кабинет на Холандија во Хаг

Саставите на кабинетите се менуваат со промена на сообраниското мнозинство после секои парламентарни избори. Различни кабинети се нарекуваат по имињата на премиерот, а во случај премиерот да биде на чело на повеќе кабинети, тогаш кабинетот се именува по редниот број и името на премиерот. На пр. тековниот састав се наракува по Марк Руте.

Поголемиот дел на државните секретари соработуваат со адекватните министри и одговараат за својот ресор. Двата државни секретари, за европски работи и надворешна трговија, имаат право во странство да се представуваат како министри и можат да го користат полниот министарски протокол, но во Холандија тие дури не можат да присуствуваат на седниците без посебна покана.

Со политиката на кабинетот раководи Советот на министрите на Холандија, кои има право на законодавни и политички иницијативи.

Види уште така[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Шаблон:Влада на Холандија