Кабинет на Нов Зеланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Нов Зеланд
Coat of arms of New Zealand.svg

Оваа статија е дел од серијалот:
Политика на Нов Зеланд


Устав

Извршна власт

Законодавство

Правосудство

Регионални власти

Други


други земји
 Портал „Политика“


Кабинетот на Нов Зеланд (анг. New Zealand Cabinet) функционира како орган на извршната власт во рамките на владата на Нов Зеланд кој има за задача да создава политики и да донесува одлуки по разни теми. Премиерот и Министрите на Круната служат како членови на кабинетот.

Министри[уреди | уреди извор]

Ова се министрите на моменталниот новозеландски кабинет (формиран 19 ноември, 2008), во и вон кабинетот.

Министри во кабинетот

Министер Ресор
Џон Ки

(Национална)

Бил Инглиш

(Национална)

Гери Браунли

(Национална)

 • Министер за економски развој
 • Министер за енергетика и ресурси
 • Лидер на Домот
 • Помошник-министер за Светското првенство во рагби
Сајмон Пауер

(Национална)

Тони Рајал

(Национална)

Д-р Ник Смит

(Национална)

Џудит Колинс

(Национална)

 • Министер за полиција
 • Министер за казнено-поправни работи
 • Министер за военоветерански работи
Ен Толи

(Национална)

 • Министер за образование
 • Министер за високо образование
 • Министер одговорен за Службата за оценка на образованието
Chris Finlayson

(Национална)

Дејвид Картер

(Национална)

Мари Мекали

(Национална)

Тим Гросер

(Национална)

 • Министер за трговија
 • Министер за конзервација
 • Помошник-министер за надворешни работи
 • Министер за прашања по тема климатски промени (меѓународни преговори)
Д-р Вејн Мап

(Национална)

 • Министер за одбрана
 • Министер за истражување, наука и технологија
 • Помошник-министер за економски развој
 • Помошник-министер за високо образование
Стивен Џојс

(Национална)

 • Министер за транспорт
 • Министер за комуникации и информатика
 • Помошник-министер за финансии
 • Помошник-министер за инфраструктура
Џорџина Те Хеухеу

(Национална)

 • Министер за судови
 • Министер за пацифичкоостровски работи
 • Министер за разоружување и контрола на вооружувањето
 • Помошник-министер за маорски работи
Paula Bennett

(Национална)

 • Министер за социјален развој и вработување
 • Министер за инвалидски прашања
 • Министер за младински прашања
Фил Хитли

(Национална)

Пенси Вонг

(Национална)

 • Министер за малцински работи
 • Министер за женски работи
 • Помошник-министер за Корпорацијата за надомест при повреда
 • Помошник-министер за енергетика и ресурси
Џонатан Колман

(Национална)

 • Министер за имиграција
 • Министер за радиодифузија
 • Помошник-министер за туризам
 • Помошник-министер за здравство
Кејт Вилкинсон

(Национална)

 • Министер за труд
 • Министер за прехрамбена безбедност
 • Помошник-министер за имиграција

Министри вон кабинетот

Министер Ресор
Морис Вилијамсон

(Национална)

 • Министер за царина
 • Министер за градежништво
 • Министер за статистика
 • Министер за малостопанство
Д-р Ричард Ворт

(Национална)

 • Министер за внатрешни работи
 • Министер за катастар
 • Министер одговорен за архивите на Нов Зеланд
 • Министер одговорен за Националната библиотека
 • Помошник-министер за правда
Џон Картер

(Национална)

 • Министер за народна одбрана
 • Министер за пензионери
 • Министер за трки
 • Помошник-министер за локална управа

Министри вон кабинетот од други партии по договор за доверба

Министер Ресор
Родни Хајд

(АКТ)

 • Министер за локална управа
 • Министер за регулативна реформа
 • Помошник-министер за стопанисување
Хедер Рој

(АКТ)

 • Министер за потрошувачки работи
 • Помошник-министер за одбрана
 • Помошник-министер за образование
Д-р Пита Шарплс

(Маорска)

Таријана Турија

(Маорска)

 • Министер на заедниците и доброволниот сектор
 • Помошник-министер за здравство
 • Помошник-министер за социјален развој и вработување
Питер Дан

(Обединета Иднина)

 • Министер за приходи
 • Помошник-министер за здравство

Видете исто така[уреди | уреди извор]