Индиска кујна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Индиска кујна

Индиската кујна се состои од широк спектар на регионални и традиционални кујни од индискиот потконтинент. Со оглед на опсегот на разновидност во типот на почвата, климата, културата, етничките групи и занимањата, овие кујни значително се разликуваат еден од друг и користат локално достапни зачини, билки, зеленчук и овошје. Индиската храна, исто така, е под силно влијание на религијата, особено на хиндусите, и на културните избори и традиции. Исто така, влијанијата од Блискиот Исток и Средна Азија се случиле на северно индиската кујна од годините на владеењето на Могал. Индиската кујна сè уште се развива, како резултат на културните интеракции на нацијата со други општества.

Историските инциденти, како што се странските инвазии, трговските односи и колонијализмот играле улога во воведувањето на одредени видови храна во земјата. На пример, компир, главен производ на исхраната во некои региони на Индија, бил донесен во Индија од страна на Португалците, кои исто така воведоа чили и лебници. Индиската кујна ја обликува историјата на меѓународните односи; трговијата со зачини меѓу Индија и Европа беше примарен катализатор за (Age of Discovery) во Европа. Зачините биле купени од Индија и се тргувале низ Европа и Азија. Индиската кујна влијаела на други кујни ширум светот, особено оние од Европа, Блискиот Исток, Северна Африка, потсахарска Африка, Југоисточна Азија, Британски Острови, Фиџи и Карибите.