Илија Бакиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илија Бакиќ
Илија Бакиќ

Илија Бакиќ (роден 1960 г. во Вршац) е српски поет, раскажувач, романописец, книжевен и стрипов критичар, уредник. Голем дел од неговото книжевно дело е поврзано со фикцијата и авангардната литература, особено со сигнализмот.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Дипломирал на Правниот факултет на Универзитетот во Белград. Член е на Друштвото на љубители на белетристиката „Лазар Комарчиќ“, на Српското книжевно друштво, на Друштвото на писателите на Србија, на Друштвото на писателите на Војводина.[2] Соработник на многу еминентни издавачки куќи и периодични списанија во Србија.[1][3] Познат е како наратор, поет, романописец и литературен критичар. Неговите книжевни активности и творештво се поврзани со фантастичната и авангардна литература. Неговите дела се објавени или самостојно или застапени во неколку значајни антологиски избори на белетристика. Пишува голем број критички текстови и есеи на тема белетристика. На тој начин значително придонесе за популаризација на тој жанр и во јуни 2017 година. За тоа добил и награда во рамките на Фестивалот за фантастична литература Арт-Анима.[4]

Библиографија[уреди | уреди извор]

Објавени книги[уреди | уреди извор]

 • Воскресно сечење на почетната положба (поезија), Самостојна библиотека „Угао“, Вршац, 1993 г.
 • Православно противење на алтернативата на слободен избор - артефакт 1 (поезија), самиздат, Вршац, 1995 г.
 • Пренатален живот (роман), едиција Жнак Сагите, Белград, 1997. 2. издание: Народна книга - Алфа, 2005. Електронско издание: „Проект Растко“ во Библиотеката на српската белетристика, Белград, 1999 г.
 • Сакаш ли да леташ бесплатно (поезија), соавторство со Звонко Сариќ, самоиздадено, Суботица-Вршац, 1997 г.
 • Нов Вавилон (), самообјавено, Вршац, 1998 г
 • Коренот на клучот, реверсот на рамноденицата (поезија), Уметничка работилница Кањишки крг, Кањижа, 1999 г.
 • Подолу, во Зона (одбрани раскази, редакција на Зоран Стефановиќ ), електронско издание: „Проект Растко“ во Библиотеката на српската белетристика, Белград, 2000 г.
 • Славата на деценискиот систем или О А Е И О У (поезија), 2000 г.
 • 2002 (визуелна поезија) 2002 г.
 • Протоплазма (поезија) 2003 г
 • Есен на колекционерот (избрани приказни), Тардис, Белград 2007 г.
 • Филмови, поезија, Тардис, 2008 година
 • Баграта дише, збирка приказни, Еверест медиа, Белград, 2009 година.
 • Ќе продолжи... (стрип бр. 1), збирка раскази, Тардис, 2009 г.
 • Во одвојување, збирка раскази, Агора, Зрењанин, 2009 година.
 • Мраз, раскази, Тардис, 2010 година.
 • Мудрите луѓе: вселенска ујдурма, стрелец, роман / графички роман, Тардис, 2012 година
 • Футурист во отстапување или унезверијада, роман, Тардис. 2012.  978-86-6099-037-4
 • 101 лице на фикцијата : лексикон на жанровски писатели, Агора, Нови Сад, Зрењанин, 2015 година.
 • Читање на сигнали, литературен преглед, Еверест медиа, Белград, 2017 година.  230034444
 • Четири реки извираат во рајот и други патувања, Агора, Зрењанин и Нови Сад, 2019 година[5]

Важни антологии и литературни избори[уреди | уреди извор]

 • Темна провинција 2, уредено од Бобан Кнежевиќ, Знак Сагите, Белград, 1992 година.
 • Темна провинција 3, Знак Сагите, Белград, 1993 г.
 • Тамни вилајет 4, Знак Сагите, Белград, 1996. Второ издание 2012 г.
 • Нова српска фикција, уредена од Бобан Кнежевиќ и Сава Дамјанов, СИЦ, Белград, 1994 година.
 • Фантастичен збор, Литературен збор, бр. 492/493, Белград, 1997 г.
 • Залак од страст (приказни за еротска фикција), уредено од Павле Зелиќ, Друштво на љубители на фикцијата „Лазар Комарчиќ“, 2007 година.
 • Нов српски расказ (уредил Горан Скробоња), Паладин, Белград, 2013 г.
 • Век на сигнализам, Еверест медиуми: Меѓународна културна мрежа „Проект Растко“, Белград, 2014 г.
 • ХААРП и други приказни за теории на заговор (уредил Горан Скробоња), Паладин, Белград, 2014 година.
 • Книжевна фикција: Алманах, Волшебна книга, Белград, 2015 г.
 • Вадисрце: според мотивите на истоимениот роман на Борис Вијан / Ѓорѓе Миловиќ, (предговор на Илија Бакиќ), Модести стрипови, Белград, 2015 г.
 • Хаксли и новиот, сиромашен свет, Дневник, км. 73, бр. 24419 (10 февруари 2015 година). стр. 10.

Опус прием[уреди | уреди извор]

За творештвото на Бакиќ се занимава и современата српска наука за литература преку написите на д-р Бојан Јовиќ, а неговите дела се високо ценети од критичарите и колегите.

 • Зоран Живковиќ, научник и писател: „Илија Бакиќ е најдоброто што го има српската научна фантастика долго време. “
 • Дејан Ајдачиќ, филолог и славист: „Бакиќ е писател кој ја замислува и убедливо ја претставува нашата можна иднина. “
 • Горан Скробоња, писател и преведувач: „Брилијантен раскажувач на полиран стил, хроничар на реални и можни настани на границата меѓу светлината и темнината, Илија Бакиќ на читателот му носи посебна поетика која ги надминува строгите жанровски одредници и отвора нови патишта за современата српска литература. Најдобрата научна фантастика меѓу поетите и најдобриот поет меѓу научната фантастика, Бакиќ, со својата збирка раскази Есен на колекционерот, навистина му го дава на читателот најдоброто од двата света. “
 • Зоран Стефановиќ, драматург и издавач: „Илија Бакиќ, како добро чувана книжевна тајна, несомнено е еден од ретките писатели од европски ранг што ги има неинформираниот екс-југословенски простор. “

Награди[уреди | уреди извор]

Добитник е на повеќе награди.[1]

 • 1998 - Награда на Српското друштво за научна фантастика од Белград за најдобар српски долг расказ: Повеќе од 90 фрагменти од враќањето ( Књижевна реч, бр. 492/493, Белград, 1997).
 • 1999 - Награда на Друштвото за научна фантастика од Белград Лазар Комарчиќ за најдобра кратка српска приказна: Вистински лаги за војната на световите (списание Знак Сагите, бр. 5, Белград, 1998).
 • 2010 - Награда на Друштвото на писателите на Војводина за најдобра книга на годината
 • 2017 - Награда Станислав Лем за белетристика во литературата, доделена од Издавачкиот и книжен центар Соларис Нови Сад [6][7]
 • 2017 - Награда на фестивалот за фантастична литература Арт-Анима за придонес во популаризацијата на белетристиката [4]

Циклирајте словенечка и српска белетристика во Универзитетската библиотека во Белград 2019 година.[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Друштво на љубители на фикцијата „Лазар Комарчиќ“

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Мудријаши : свемирска пуцачина, ујудурма / Илија Бакић. - Београд : Тардис, 2012 (Београд : Скрипта интернационал). - Белешка о писцу: pp. 133-134. - (Едиција Тардис).
 2. „О Илији Бакићу“. Друштво књижевника Војводине. Посетено на 1. 7. 2017. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 3. Багра дише : приповетке / Илија Бакић. - Београд : Еверест медиа, 2009 (Суботица : Ротографика). - Белешка о аутору: стр: 238-239. - (Библиотека Фантастична ; књ. 7)
 4. 4,0 4,1 „Илија Бакић добитник награде за допринос популаризацији фантастике“. Арт-Анима. Посетено на 1. 7. 2017. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 5. „Критика: Илија Бакић: Четири реке извиру у рају и ине пловидбе“. Дневник. Посетено на 11. 7. 2019. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 6. „Станислав Лем за 2017. годину Илији Бакићу“. Арт-Анима. Архивирано од изворникот на 30. 04. 2017. Посетено на 1. 7. 2017. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
 7. „Између реалног и фантастичног“. Арт-Анима. Архивирано од изворникот на 15. 02. 2017. Посетено на 1. 7. 2017. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]