Илија Аврамов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илија Аврамов
Роден ?
Горно Порој, Егејска Македонија
Починал ?
Петрич, Бугарија

Илија Аврамов — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, војвода на чета во својата област и деец на Внатрешна македонска револуционерна организација.

Животопис[уреди | уреди извор]

Аврамов е роден во Горно или Долно Порој, Серско. Влегува во ВМРО, и дејствувал во Демирхисарско-Серско.[1] По 1922 година бил избран за војвода на организацијата во своето родно Порој[2]. Во јули 1924 година е делегат на Струмичкиот окружен конгрес [3]. Негов четник е Георги Петров Ербапо од Света Петка, кој по негово наредба го убива Тодор Петров Иванов од Матница.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Енциклопедија ВМРО, Скопје, 2015, стр. 1
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна Македоно-одринска ревоуционерна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 5.
  3. Пърличев, Кирил. VІ конгрес на ВМРО (1925), Веда МЖ, София, 2005, стр. 77.