Зупејсаурус руџери

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Зупејсаурус|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Зупејсаурус руџери
Zupaysaurus skull photo.png
череп од Зупејсаурус руџери
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Зупејсаурус
Вид: Зупејсаурус руџери
Биномен назив
Зупејсаурус руџери
Аручи& Кориа 2003

Зупејсаурус руџери (Zupaysaurus rougieri) – теропод од целофоизоиди (Coelophysoidea); неговото име значи „ѓаволски гуштер на Ругиери“ („зупај“ на кечуа значи „ѓавол“)[1]..

Опис и име[уреди | уреди извор]

Живеел во доцната тријаска ера (приближно 218-207 милиони години) во Јужна Америка. Должина на телото приближно 4 м, висина прибл. 1,2-1,5 м, тежина до приближно 200 кг. Неговите остатоци биле пронајдени во Аргентина (во провинцијата Ла Риоха].

Компарација
череп

Зупејсаурус руџери бил теропод со средна големина. Во 2010 година Грегори С. Пол одредил негова должина од од 6 метри и тежина од 250 кг . Во 2016 година била корегиран неговата опис, со многу помала големина од 4,2 метри и 70 кг. Како и сите тероподи се движел само на задните нозе, оставајќи ги предните екстремитети слободни за да го фатат пленот. Должината на вратените коски на вратот сугерирале дека овој род има прилично долг врат. Се проценило дека имал 24 заби а во долната вилица имал интермандибуларна шарка. Само еден примерок е познат на науката. Примерокот холотип бил назначен за PULR-076, кој се состои од скоро целосен череп, кој бил многу добро зачуван, десниот рамо појас, долниот дел на десната нога и глуждот и дванаесет пршлен од вратот, делови и колковите[2].


Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

Откриено бил мај 1997 година од Сантијаго Реил („Вултур“), со дел од екипажот на Руже, подоцна бил опишан од Аркучи и Кориа и за него објавено во 2003 година. Името „Зупејсаурус “ е составено од Кечуа збор "'супај" што значи "ѓавол" и грчки збор "" саурос "(σαυρος) што значи" гуштер "; така „ѓаволски гуштер“.

Во митологијата на Инките, supay 'бил и бог на смртта и владетел на' ' уку пача' ', подземјето на Инките. Видот на видот беше именуван како З. rougieri "во чест на Гиilleермо Руже, научникот кој ја предводеше експедицијата која го откри и собра холотипот (оригинален примерок) PULR-076., за првпат бил опишан и именуван во научното списание „Ameghiniana“ “од Аргентинец палеонтолог Андреа Аркучи и Родолфо Корија во 2003 година[3]. .


Класификација[уреди | уреди извор]

Зупејсаурус бил класифициран како најраниот познат тетануран теропод поради неколку одлики на неговиот череп, заби и задни екстремитети. Анализи на Карано (2005), Тикоски (2005) и Езура и Новас (2005) го класифицираа „Зупајсаурус“ како коелофисоид поврзан со „Сегисаурус“ „и веројатно“ „[Лилиенштернус]]“.


Подолу е даден кладограм заснован на филогенетската анализа спроведена од Сјус и сор. во 2011 година, покажувајќи ги односите на „Зупејсаурус“:

Theropoda 
 Herrerasauridae 

Staurikosaurus
HerrerasaurusChindesaurus


Eoraptor
Daemonosaurus
Tawa


 Neotheropoda 
 Coelophysidae 

Coelophysis

Liliensternus
Zupaysaurus
Cryolophosaurus
DilophosaurusJurassic theropods (which include ceratosaurs and tetanurans)Наводи[уреди | уреди извор]


Надворешни врски[уреди | уреди извор]