Зона на слободна трговија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Фази на економска интеграција низ светот (секоја земја обоена според најинтегрираната форма со која учествува): Економски и монетарна унија (CSME / EC $, ЕУ / €, Швајцарија-Лихтенштајн / CHF) Економска унија (CSME, ЕУ, ЕАЕУ, МЕКОСУР, ГЦЦ, СИЦА) Царинска и монетарна унија (ЦЕМАК / ХАФ, УЕМОА / ХОФ) Заеднички пазар (ЕЕА-Швајцарија, АСЕАН) Царинска унија (CAN, EAC, EUCU, SACU) Мултилатерална слободна трговска зона (ЦЕФТА, CISFTA, КОМЕСА, ЕФТА, ГАФТА, НАФТА, САФТА, АНЦФТА, ПАФТА, SADCFTA)

Слободна област е регионот кој опфаќа трговски блок чии земји-членки потпишале договор за слободна трговија (ФТА). Таквите договори вклучуваат соработка помеѓу најмалку две земји за да се намалат трговските бариери - квоти за увоз и тарифи - и да се зголеми меѓусебната трговија на стоки и услуги.[1] Ако луѓето, исто така, се слободни да се движат меѓу земјите, покрај договорот за слободна трговија, исто така, ќе се смета за отворена граница. Тоа може да се смета за втора фаза на економска интеграција.

Списоци на области за слободна трговија[уреди | уреди извор]

Секоја царинска унија, заеднички пазар, економска унија, царинска и монетарна унија и економска и монетарна унија исто така имаат област за слободна трговија, и се наведени само во сопствените статии.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. O'Sullivan, Arthur; Sheffrin, Steven M. (2003). Economics: Principles in Action. Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Prentice Hall. стр. 453. ISBN 0-13-063085-3.