Царинска унија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Царинска унија била дефинирана со генералниот договор за царини и трговија како вид на трговски блок кој е составен од зоната за слободна трговија со заедничка надворешна тарифа.

Земјите-учеснички воспоставиле заедничка политика за надворешна трговија, но во некои случаи користат различни квоти за увоз. Заедничката политика за конкуренција исто така е корисна за да се избегне дефицит на конкуренцијата.

Целите за воспоставување на царинска унија обично вклучуваат зголемување на економската ефикасност и воспоставување поблиски политички и културни врски меѓу земјите-членки.

Тоа е третата фаза од економската интеграција.

Царинските унии се основаат преку трговски пакт

Листа на тековни царински унии (индикативни)[уреди | уреди извор]

Agreement Date (in force) Recent reference
Андска заедница (КАН) 1988-05-25 L/6737
Карибска заедница (ЦАРИКОМ) 1991-01-01
Заеднички пазар на Централна Америка (ЦАКМ) 2004-10-06 WT/REG93/R/B/2
Источна Африканска заедница (ЕАК) 2005-01-01[1] WT/COMTD/N/14
Економска и монетарна заедница на Централна Африка (ЦЕМАК) 1999-06-01[2]
Евроазиска царинска унија (ЕАЦУ) 2010-07-01[3]
Царинска унија на Европската унија (ЕУЦУ; ЕУ–Монако) 1958
  ЕУ–Царинска Унија Андора 1991-07-01 WT/REG53/M/3
  ЕУ–Царинска Унија Сан Марино 2002-04-01
  ЕУ–Царинска Унија на Турција 1996-01-01 WT/REG22/M/4
Совет за соработка во Заливот (ГЦЦ) 2015-01-01[4][5][6]
Израелско-палестинска 1994[7] [8][9]
Јужен заеднички пазар (МЕРКОСУР) 1991-11-29 WT/COMTD/1/Add.17
Царинската унија на Јужна Африка (САЦУ) 1910[10] WT/REG231/3
Швајцарија-Лихтенштајн (CH-FL) 1924
Западна Африкаска Економска и монетарна унија (ВАЕМУ) 1994-01-10 WT/COMTD/N/11/Add.1

Забелешка: Секоја економска унија, царинска и монетарна унија и економска и монетарна унија опфаќаат царинска унија.

Освен тоа, автономните и зависни територии, како што се некои од специјалните територии на земјите-членки на ЕУ, понекогаш се третираат како посебни царински територии од нивните копнени држави или имаат различни аранжмани на формална или де факто царинска унија, заеднички пазар и валута унија (или нивни комбинации ) со копното и во однос на трети земји преку трговските пактови потпишани од копнената држава .[11]

Предложени[уреди | уреди извор]

 • 2010 Јужна Африка развојна заедница (САДС) 2011 Економска заедница на централноафрикански држави (ЕЦЦА) 2015 Арапската царинска унија (АЦУ) 2019 Американска економска заедница (АЕК) 2020 Австралија-Нов Зеланд (поблиски економски односи)[12]

Неуспешни[уреди | уреди извор]

 • Царинската и економската унија на Централна Африка (UDEAC) - заменеат од ЦEMAC 1925 Француска царинска унија над окупираната територија на Сарскиот басен Поранешниот Золверин на Светото римско царство и наследничките германски конфедерации Steuerverein или даночен сојуз во северозападна Германија Прилагодена унија меѓу Либан и Сирија [13]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Signed 2000-7-7, but implemented in 2005.
 2. Signed 1994-05-16, but implemented in 1999.
 3. Customs Union of Eurasian Economic Community (EurAsEC) envisioned in its 1997-10-08 agreement, but not implemented. WT/REG71/8 Архивирано 5 March 2009 во Wayback Machine.
 4. Agreed on 2003-01-01, WT/COMTD/N/25 Архивирано 5 March 2009 во Wayback Machine.
 5. „GCC countries postpone customs union move“. 
 6. GCC customs union fully operational“, The Peninsula, 3 јануари 2015 (посет. 24 јануари 2016 г).
 7. Established following the Oslo Accords and the Paris protocol.
 8. Paris Protocol. B'Tselem, 19 September 2012
 9. Iqtisadi: The Israeli-Palestinian Economic Agreement and Current Consequences. Ephraim Lavie, Moshe Dayan Center–Tel Aviv University, January 2013
 10. latest revision is from 2004-07-15.
 11. EU Overseas countries and some other territories participate partially in the EU single market per part four of the Treaty Establishing the European Community; some EU Outermost Regions and other territories use the Euro of the currency union, others are part of the customs union; some participate in both unions and some in neither. Territories of the United States, Australian External Territories and Realm of New Zealand territories share the currency and mostly also the market of their respective mainland state, but are generally not part of its customs territory.
 12. „Australia-New Zealand Closer Economic Relations Trade Agreement“. Australian Government, Department of Foreign Affairs and Trade. 
 13. „Lebanon – FOREIGN RELATIONS“.