Знаме на Алберта

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Алберта

Знамето на Алберта е усвоено на 1 јуни, 1968 година.

Размерот на знамето изнесува 1:2. Во средината на знамето се наоѓа грбот на Алберта, на сина основа. Висината на грбот изнсува 7/11 од висината на знамето.

Боите на покраината се усвоени во 1984 година а тие се сина и златна. Овие две бои (нивните нијанси се познати како Алберта сина и Алберта златна) се појавуваат на грбот и знамето.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворепни врски[уреди | уреди извор]