Замок Херман

Од Википедија — слободната енциклопедија
Замокот Херман (или замокот Нарва) во Нарва, Естонија

Замокот Херман, познат и како замок Нарва или тврдина Нарва, е средновековен замок во градот Нарва, во североисточна Естонија. Замокот бил основан околу 1256 година, кога областа била дел од Данското царство. Првите целосно камени утврдувања биле изградени во почетокот на 14 век. Ливонскиот огранок на Тевтонскиот ред го купил замокот во август 1346 година и го поседувал во поголемиот дел од неговата подоцнежна историја.

Средновековни утврдувања[уреди | уреди извор]

Внатрешност на замокот Херман
Ноќен поглед на замокот Херман

Кралството Данска, откако ја освоило северна Естонија во 13 век, воспоставиле гранично упориште, првично изградено од дрво, на пресекот на реката Нарва и стариот пат во средината на 13 век. Под заштита на упориштето, претходната населба се развила во градот Нарва, кој ги добиле правата на градот Либек во првата половина на 14 век.

По неколку конфликти со соседните источнословенски држави Новгород и Псков, данските владетели почнале да градат камено упориште на почетокот на 14 век како гранична одбрана. Првично била мала зграда слична на замок со 40 м страни и кула, градба која и претходела на денешната кула Херман, на нејзиниот северозападен агол.

На почетокот на XIV век, на северната страна на упориштето било формирано мало предворје, а во средината на векот на западната страна бил додадено големо предворјето, каде на граѓаните им било дозволено да се кријат во случај на војна бидејќи градот Нарва не бил опкружен со ѕидини за време на данската власт.

Во 1346 година, кралот Валдемар IV од Данска ја продал северна Естонија, вклучително и Нарва, на Ливонскиот ред, кој повторно ја изградил зградата во манастирска зграда според нивните потреби. Упориштето во најголем дел го зачувало првобитниот план на земјата, со своите масивни крила и двор во средината.

Кулата Херман, исто така, била завршена со Ливонскиот ред, наложен со воспоставувањето на тврдината Ивангород од страна на Големото Московски Кнежевство на спротивната страна на реката Нарва во 1492 година. Редот го опкружувал градот со утврден ѕид, кој не е зачуван (било наредено да се урне во 1777 година).

Ѕидот се опишува дека имал четири порти: „портата Виру“ на запад, „порта на стадото“ на север, „Старата порта“ што води до речното пристаниште на исток и „Водената порта“ (или „Мала порта“) на југ. Портите биле покриени со железни плочи, а на нив им претходеле подвижни мостови. Градскиот ѕид, со должина од приближно еден километар, бил зајакнат со најмалку седум кули и бил опкружен со ров.

Кон крајот на владеењето на Ливонскиот ред во 16 век, градскиот ѕид бил дополнет, портите биле зајакнати со додавање на предни делови, а неколку ѕидни кули биле приспособени да се користат како специјални топовски кули или рондели, од кои две може да се видат и денес во нивната реконструирана форма на аглите на западниот двор на замокот.

Поглед од југ кон замокот Херман (Естонија, лево, запад) и спротивната тврдина Ивангород (Русија, десно, исток) спроти, со реката Нарва помеѓу

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]