Жолтиков синец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Plebejus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Жолтиков синец
Мажјак, долна страна
Женка, долна страна
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Plebejus
Вид: Жолтиков синец
Научен назив
Plebejus idas
(Linnaeus, 1761)
Синоними
 • Papilio idas Linnaeus, 1761
 • Lycaeides idas (Linnaeus, 1761)
 • Papilio argus Denis & Schiffermüller, 1775
 • Papilio leodorus Esper, 1782
 • Plebejus acdestis (Grum-Grhsimailo, 1890)
 • Lycaena argus armoricana Oberthür, 1910

Жолтикавиот синец (Plebejus idas) е пеперуга од видот на синци. Пеперугата ја има и во Македонија.

Подвидови[уреди | уреди извор]

Подвидовите на пеперугата се:[1]

 • Plebejus idas acreon (Fabricius, 1787)
 • Plebejus idas alaskensis F. Chermock, 1945
 • Plebejus idas altarmenus (Forster, 1936)
 • Plebejus idas argulus (Frey, 1882)
 • Plebejus idas aster (Edwards, 1882)
 • Plebejus idas atrapraetextus Field, 1939
 • Plebejus idas bavarica (Forster, 1936)
 • Plebejus idas bellieri (Oberthür, 1910)
 • Plebejus idas empetri Freeman, 1938
 • Plebejus idas longinus (Nabokov, 1949)
 • Plebejus idas lotis Lintner, 1879
 • Plebejus idas magnagraeta Verity,1936
 • Plebejus idas nabokovi (Masters, 1972)
 • Plebejus idas sareptensis Chapman, 1917
 • Plebejus idas scudderi (Edwards, 1861)
 • Plebejus idas sublivens (Nabokov, 1949)
 • Plebejus idas tshimganus (Forster, 1936)

Распространетост[уреди | уреди извор]

Овој вид пеперутки живее во скоро цела Европа па сè до Источна Азија.[1][2] Најчесто може да се пронајде во тревни и цветни предели, мешани зимзелени шуми и влажни долини,[3][4] на надморска висина од 200 до 2100 метри.[5]

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата на пеперугата е од 17 до 28 мм.[5][6] Овој вид на пеперуги има доста голема варијабилност во однос на бојата. Најчесто, горната страна е темносина, со изразени црни вени. Телото е светлосино, а антените црни и бели. Рабиовите се бели. Долната страна е светлокафена, со црни и жолти дамки во различна форма и големина. Забележителна е и црна бордура.[4]

Биологија[уреди | уреди извор]

Пеперугата лета со една генерацијата годишно, од јуни до август во зависност од локацијата.[4] Ларвите се хранат со растенијата Calluna vulgaris, Vaccinium uliginosum и Empetrum nigrum. Обично гасениците се придружени од мравки.[1][7] Презимува како гасеница.[4]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Funet
 2. Jim P. Brock, Kenn Kaufman (2003) Kaufman Field Guide to Butterflies of North America. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-618-15312-8
 3. Matt Rowlings European Butterflies
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Butterflies and Moths of North America
 5. 5,0 5,1 Simon Coombes Captain's European Butterfly Guide Архивирано на 22 јули 2019 г.
 6. Northern Blue, Butterflies of Canada
 7. Paolo Mazzei, Daniel Morel, Raniero Panfili Moths and Butterflies of Europe and North Africa

Надворешни врски[уреди | уреди извор]