Прејди на содржината

Жолта млечка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жолта млечка

Жолта млечка ( латински: Lactárius scrobiculátus ) е печурка од родот Млечки(печурки) ( латински: Lactarius ) од семејството Гулапки ( латински: Russulaceae ).

Синоними

Специфичниот епитет scrobiculatus значи „изгужвана“.

Опис[уреди | уреди извор]

Шапката е многу голема (∅ 7-25 см) месеста, на почетокот конвексна, потоа сè повеќе рамна, вдлабната и во облик на инка. Нејзините рабови, покриени со црвеникави лушпи, се малку свиткани и на крајот целосно се израмнуваат. Кожата е мукозна или леплива, волнена или мазна, со концентрични зони, златно или валкано жолта, малку покафеава кога ќе се притисне.Пулпата е бела, многу густа и кршлива, со овошен мирис и лут вкус, пожолтува на рез. Кога се сече, лачи богат и густ млечен сок, латекс кој во воздухот добива сиво-жолта боја.Дршка 6-10 см во висина, ∅ 1,5-4 см, белузлава, силна, густо испреплетена со светло жолти јами. Внатре, дршката е шуплива, надворешно е многу леплива. Ливчињата се чести, не широки и благо се спуштаат по дршката. Со текот на времето, тие стануваат покриени со црвено-кафени дамки. Прашокот за спори е кремасто бел или светло окер во боја, спорите се елипсовидна форма.

Варијабилност[уреди | уреди извор]

Бојата на шапката варира од жолта до светло леска со суптилни концентрични зони.

Екологија и распространетост[уреди | уреди извор]

Формира микориза со четинари (често со смрека ) и бреза. Се јавува во четинари (смрека и ела - смрека), поретко во брезови шуми на варовнички почви, често во планински шуми.Се јавува доста често, обично фруктира во мали групи. Сезона јули - октомври.

Слични видови[уреди | уреди извор]

  • Вистинска млечка (Lactarius resimus) е јадлива печурка со посветла боја и без јами на дршката. Виолетова млечка (Lactarius repraesentaneus) со млечен сок во боја, која западните истражувачи ја сметаат за нејадлива. Гради со реси (Lactarius citriolens) - нема вдлабнатини на дршката и расте во листопадни шуми.

Белешки[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • „Funghi“ - Instituto Geografico De Agostini, Новара, Италија, 1997 г.
  • Гарибова Л.В., Сидорова И.И. Печурки. Енциклопедија на природата на Русија. - М.: 1999 година.
  • Грюнерт Г. Печурки / по. со него. - М .: „Астрел“, „АСТ“, 2001 година. - СО. 174. — (Водич за природата). — ISBN 5-17-006175-7 .
  • Сержанина Г. И. Шапки од Белорусија. - Минск: Наука и технологија, 1984 година.