Жолни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жолни
Црношиеста жолна
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Птици
Ред: Врапчевидни
Подред: Песнопојни
Семејство: Жолни
Vigors, 1825
Родови

Жолни (науч. Oriolidae) — фамилија врапчевидни птици од Стариот Свет.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Фамилијата жолни ги соединува „смоквините птици“ од родот Sphecotheres и жолните од Стариот Свет од родот Жолни.[1] Оваа фамилија не е поврзана со жолните на Новиот Свет кои се од фамилијата на Иктеридите.

Опис[уреди | уреди извор]

Жолните се средни врапчевидни птици, долги од 20 до 30 см, а женките се само малку помали од мажјаците.[1] Клунот им е малку кукасто свиткан. Перјето на повеќето видови е светло и впечатливо, додека кај женките тоа е малку поскромно. Перјето на многу австралиско-азиски жолни го имитираат перјето на поголемите птици, за да се заштитат.[2]

Поведение[уреди | уреди извор]

Жолните се моногамни птици, живеат во парови, иако се среќаваат и такви кои живеат во помали колонии.[1] Местото на гнездење може да го одберат во близина на поагресивни видови, како страчките, на пример, што им обезбедува некој вид заштита. Гнездото им е длабока плетена кошничка која виси на гранката како лежалка. Тие обично несат две до три јајца, но до сега е забележано најмногу шест.

Распространетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Фамилијата на жолните е распространета во Африка, Европа, Азија и Австралија. Тие се птици-преселници. Живеат на дрво и имаат тенденција да се хранат во крошната, односно во шумскиот покрив.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Walther, B; Jones, P (2008). „Family Oriolidae (Orioles and Figbirds)]“. Во Josep, del Hoyo; Andrew, Elliott; David, Christie (уред.). Прирачник за птиците во светот. Volume 13, Penduline-tits to Shrikes. Barcelona: Lynx Edicions. стр. 692–713. ISBN 978-84-96553-45-3.
  2. Diamond J (1982). „Mimicry of friarbirds by orioles“ (PDF). The Auk. 99 (2): 187–196.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]