Жиговина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жиговина

Жиговина — непријатно чувство на киселост што се јавува во грлото предизвикано од стомачни киселини. Жиговината е главен симптом на гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ). Како почетен третман се земаат антациди, а потоа се користат дополнителни лекови во зависност од причинителот на жиговината.