Прејди на содржината

Жална смрека

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/-{Picea}-|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Жална смрека
Жална смрека снимена во Калифорнија
Научна класификација [[[Шаблон:Автотаксономија/-{Picea}- | у ]]]
Вид: Жална смрека
Научен назив
''-{Picea}- -{P. breweriana}-''
-{S. Watson}-
Природен ареал на жална смрека
Природен ареал на жалосна смрека

Жална смрека (латински јазик|Picea breweriana) е вид на смрека.

Опис на растението[уреди | уреди извор]

Ова дрво расне скоро до 40 м во висина. Гранките од вториот ред се виснати и доволно долги да допрат до земјата. Шишарките се долги 6-12, а широки 2-3 см.[2]

Живеалиште и ареал[уреди | уреди извор]

Потекнува од Орегон и северна Калифорнија (САД), но се одгледува и како парковски вид и надвор од Америка, највеќе во Обединетото Кралство и Скандинавија.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Nelson, J. & Farjon, A. (2013). Picea breweriana. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2013: e.T34049A2841277. doi:10.2305/IUCN.UK.2013-1.RLTS.T34049A2841277.en. Посетено на 9 јануари 2018.
  2. 2,0 2,1 Шилић, Ч. 1990. Украсно дрвеће и грмље. Завод за уџбенике и наставна средства: Београд.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]