Етран (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Реката Етран преку Фалкенберг, Шведска.
Реката Етран кај Фалкенберг, Шведска.

Етран е шведска река. Реката е долга околу 240 километри, и нејзиниот извор е во Гулеред, Вестерјетланд, на висина од 332 метри надморска височина. Реката има устие во Фалкенберг, Халанд, каде што реката излева во Категат.

Сливот на реката има должинска површина од 3.343 км², од кои повеќето километри од сливот минуваат низ шуми. Реката е добро позната како добро место за риболов. Таа е релативно незагадена.

Патот е користен илјадници години, Редвеген, ја следел реката. На нејзиниот слив, се случиле неколку битки за средновековната ера.

Пат, притоки и дренажен слив[уреди | уреди извор]

Површина/притока Дренажа

слив (км²)

Просечно
проток на вода (м³/с)
Етран, низводно Асунден 650
Етран, помеѓу Асунден и Асман 379 8
Асман (Лилин) 652 9.5
Етран, помеѓу Асман и Калван 45 24.5
Калван (Лилин) 514 8.2
Етран, помеѓу Калван и Хагвадсин 370 33.5
Хагвадсин 476 8.5
Етран помеѓу Хагвадсин и Морето 257 49
Вкупно 3 343 52.5

Реката минува низ неколку помали езера во Вестерјетланд. Додека стигне до Асунден, езеро со поголема големина, длабоко е околу 1-2 метри и широко 6-10 метри. Како што притоките наречени Лилон се приклучуваат на реката, таа добива значително во својата големина.[1]

Најголемата притока е Хагвадсан. Други главни притоки се Асман (Лилон), која се приклучува на реката во близина на црквата Орсос и Калвон (Лилон), која се приклучува на реката во близина на црквата Остра Фролунда.

Сливот на течението ги вклучува и главните делови на општините Фалкенберг, Свенјунга, Транемо и Улрицехамн. Помалите делови од општините Фалкопинг, Борос, Гиславед, Марк, Хилте и Варберг се исто така дел од сливот на реката. Во рамките на сливот 64% од површината е шума, 6% езера, 7% мочуришта, 11% пространи полиња и 12% друго.

Најголемите езера во сливот се следниве Осунден (33,9 км²), Феген (24,2), Семшон (9,2), Лонерн (7,7) и Калвен (6,6). Вкупно има околу 200 км² езера во сливот. Во просек изнесувал 37,2 м³/с во периодот од 1909-1967 година. Максималниот проток бил 275 м³/с, додека минималниот проток бил околу 5-7 м³/с.

Етран во јуни 2010 година

Наводи[уреди | уреди извор]