Елен Канделер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Елен Канделер (германски: Ellen Kandeler; р. 16 јуни 1957 во Берлин) — германски биолог и земјоделски научник, специјализирана за биологија на почвата на Универзитетот во Хоенхајм. Таа, исто така, раководи со областа за биологија на почвата во проектот на ЕУ „Биофектор“.[1] [2]

Живот и кариера[уреди | уреди извор]

По завршувањето на училиштето во Виена во 1975 година, Канделер студирала биологија на Универзитетот во Виена и добила диплома во 1979 година. Таа докторирала по физиологија на хемиски растенија во 1983 година на истиот универзитет, а потоа работела како научен асистент на Државниот институт за почвени науки во Виена (1983-1995) и како универзитетски предавач на Институтот за наука и инженерство на почвата и геологија на Зоолошкиот институт на Универзитетот во Виена (1987-1998). Паралелно, таа добила хабилитација за областа на биологијата на почвата на Виенскиот универзитет за почва во Виена и ја презела функцијата лидер на Одделот за микробиологија на почвата и Истражувачкиот центар при Државниот завод за земјоделство во Виена (1995-1998). Таа, исто така, станала заменик на професорот по биологија на почва и екологија на Земјоделскиот факултет на Универзитетот Хале-Витенберг. Во 1998 година Канделер била поканета да заземе позиција на професор во областа на биологија на почвата на Институтот за наука за почвата на Универзитетот Хоенхајм.

Главни полиња на истражување[уреди | уреди извор]

  • Микробиологија на почвата; микробна екологија; екологија на почвата
  • Акцент на наставата: Заменик раководител на областа биологија на почвата за додипломски, магистерски и дипломирани студенти од областите земјоделски науки, земјоделска биологија и биологија; Гео- и еко-микробиологија; Молекуларна микробиологија на почвата; Биологија на биохемија на почвата; Биологија на ризосферата
  • Управен директор на Институтот за почва и член на Одборот на факултетот и Комисијата за големи инструменти (2000-2002)

Членства[уреди | уреди извор]

  • Меѓународно здружение за наука за почвата
  • Друштво на германски земјоделски инспекциски и истражувачки институти (VDLUFA)
  • Германско здружение за наука за почва
  • „Soil Science Society of America“

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ellen Kandeler on the web page of the der University of Hohenheim
  2. „Ellen Kandeler on the Biofector Project Page“. Архивирано од изворникот на 2014-10-18. Посетено на 2021-11-22.