Електрична греалка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Електрична греалка

Електрична греалка — направа што се напојува со електрична енергија, претворајќи ја електричната енергија во топлина. Овој процес се јавува преку употреба на греен елемент, обично направен од материјал како нихромна жица. Кога електрична струја тече низ овој отпорник, таа создава топлина, следејќи го принципот познат како Џулово загревање. Во повеќето современи електрични греалки, нихромната жица служи како главна компонента на грејниот елемент. Оваа жица често е поддржана од керамички изолатори за да се обезбеди правилно работење и безбедност. Како што електричната струја наидува на отпор во жицата, таа произведува топлинска енергија, која потоа зрачи во околината, загревајќи го просторот.[1][2]

Електричните греалки доаѓаат во различни облици, од преносливи уреди до вградени системи во домовите и зградите. Тие нудат ефикасни и сигурни решенија за греење на внатрешните простори, обезбедувајќи топлина и удобност при студени временски услови.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Electric Heater“. Britannica.com. The Editors of Encyclopædia Britannica.
  2. „Electric heater | Portable, Energy-Efficient, Safe | Britannica“. www.britannica.com (англиски). Посетено на 2024-02-09.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]