Екеторп

Од Википедија — слободната енциклопедија
Воздушен поглед од 1970-ти г.

Екеторп — целосно ископана античка тврдина од железно време, кои се обновени директно на античките урнатини, сместена во југоисточен Еланд, Шведска и опширно реконструиран и зголемени во средниот век.[1] Со текот на вековите, утврдувањето служело за различни начини на употреба: од одбранбен рингфорт, до средновековно безбедно засолниште и оттаму коњички гарнизон.[2] Во 20 век, дополнително се реконструирал за да стане многу посетена туристичка локација и локација за повторно прикажување на средновековните битки. Екеторп е единственото од 19-те познати праисториски утврдувања на Еланд што е целосно ископано, каде се најдени вкупно над 24.000 индивидуални артефакти. Целиот јужен Аланд е прогласен за Светско наследство на УНЕСКО. Утврдувањето Екеторп често се нарекува замок Екеторп.

Историја[уреди | уреди извор]

Надворешен ѕид на Екеторп и овци како пасат
Долгите куќи.
Бунарот во внатрешноста на тврдината, несомнено е силна причина за нејзината локација

Домородните народи од железното време го изградиле првобитното утврдување околу 400 година од нашата ера, период за кој се знае дека имало судири помеѓу домородците на Еланд со Римјаните и другите Европејци. Се смета дека тврдината во таа ера била место за собирање верски церемонии, а исто така и место за прибежиште за локалната земјоделска заедница кога ќе се појавил надворешен непријател. Се верува дека е избран кружниот дизајн бидејќи теренот е толку рамен што нападот од која било страна бил подеднакво веројатен. Оригиналниот пречник на ова кружно камено утврдување било околу 57 метри. Во следниот век каменот бил поместен нанадвор за да се изгради нова кружна структура од околу 80 метри во пречник.[3] На овој спој се знаело дека има околу педесет поединечни ќелии или мали структури во тврдината како целина. Некои од овие ќелии биле во центарот на утврдениот прстен, а некои всушност биле вградени во самиот ѕид.

Во средината на 600-тите години од нашата ера, обрачот бил мистериозно напуштен и останал неискористен до почетокот на 11 век. Ова дело од 11 век генерално е изградено врз претходната тврдина, освен што карпестите внатрешни ќелии биле заменети со дрвени структури и бил подигнат втор надворешен одбранбен ѕид.

Сегашна ситуација[уреди | уреди извор]

Во моментов тврдината се користи како туристичко место за посетителите на Еланд да го доживеат утврдување на овој регион. Музејот во ѕидините на замокот прикажува неколку од големиот број (26.000) артефакти пронајдени од Националниот одбор за наследство за време на големото децениско ископување кое завршило во 1974 година. Внатре во тврдината посетителите ги пречекуваат вработени облечени во правилни носии, од периодот 400-650 година. Постојат секојдневни активности во текот на летната сезона (од средината на јуни до средината на август), кои вклучуваат лак и стрела, печење леб, водичи и многу активности главно кон децата.

Екеторп се наоѓа на неколку километри западно од маршутата 136. Има доволно неасфалтиран паркинг простор кој се наоѓа на приближно два километри западно од асфалтираниот периметарски автопат Еланд. Таму има и продавница за подароци. За време на врвната летна посета, достапни се тури со водич. На посетителите им се наплатува влезен надомест.

Image showing the Eketorp Castle
Замокот Екаторп

Од 2019 година, општината Мербиланга е одговорна за Екеторп тврдината. Првата сезона била голем успех со речиси 39 000 посетители. Во 2020 година тврдината се отворила на Велигден и била отворена до крајот на септември до фестивалот на жетвата во Еланд.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Price, T. Douglas (2015). Ancient Scandinavia: An Archaeological History from the First Humans to the Vikings (англиски). Oxford University Press. стр. 292. ISBN 978-0-19-023199-6.
  2. K. Borg, U. Näsman, E. Wegraeus, The Excavation of the Eketorp Ring-fort 1964–74. In Eketorp Fortifikation and Settlement on Öland, Sweden, 1976
  3. Eketorp Fortification and Settlement on Öland/Sweden: The Monument, Royal Academy of Letters History and Antiquities, 1976, 215pp

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

56°17′44″N 16°29′10″E / 56.29556° СГШ; 16.48611° ИГД / 56.29556; 16.48611