Еднаквобројност

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во математиката, две множества A и B се еквипотентни или еднаквобројни ако имаат иста кардиналност, т.е. ако има бијекција f: AB . Ова обично се означува како:

Имињата еквипотентност и еднаквобројност се користат синонимно.

Во множество, категоријата на сите множества со функции како морфизми, изоморфизмот помеѓу множествата е точно бијекција, а две множества се точно еднаквобројни ако се изоморфни во оваа категорија.

Поврзано[уреди | уреди извор]