Доне Чапарев

Од Википедија — слободната енциклопедија

Доне Чапарев е роден на 4 јуни 1949 година во Струмица, починал во 17 ноември 2000 година, во Струмица поет, драмски писател.

Животопис[уреди | уреди извор]

Доне Чапарев е роден во Струмица, каде што завршил основно и дредно училиште. Дипломирал на Филозофски факултет во Скопје. Работел како новинар во Центар за радио и новинарско-издавачка дејност во Струмица, а потоа се префрлил во Скопје каде што работел во издавачко претпријатије „Југоскоп - Ревија Бизнис“ во Скопје. Зад себе оставил повеќе книги поезија, детска поезија, и драми. Бил член на Друштво на писатели на Македонија од 1976 година[1].

Дела[уреди | уреди извор]

  • Живи сенки - поезија, 1972 година;
  • Вечерни патувања - поезија, 1975 година;
  • Живи огништа - поезија, 1976 година;
  • Витрина полна со детски итрини - поезија за деца, 1977 година;
  • Благој Мучето - драма. 1977 година;
  • Воздушни балончиња - поезија за деца, 1978 година;
  • Тајна магија на ѕидот - поезија, 1996 година;
  • Сенарник, поезија, 1998 година;
  • Исповед на Самоил, поезија, 1999 година

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Македонски писатели, ДПМ, Скопје, 2004, ISBN 9989-855-07-2